Pietele europene au incheiat sesiunea de astazi cu evolutii negative, consolidand maximele inregistrate in ultimele zile. Temerile investitorilor privind propagarea presiunilor inflationiste de pe pietele emergente pe cele dezvoltate au afectat negativ atat evolutia pietelor de actiuni cat si pe cele de obligatiuni guvernamentale.

La aceasta s-a adaugat efectul negativ asupra investitorilor a declaratiilor presedintelui Federal Reserve Ben Bernanke privind mentinerea unui nivel ridicat al somajului in SUA in pofida cresterii economice, conducand la o un declin atat pe pietele de capital cat si pentru moneda americana in fata principalilor parteneri comerciali. Moneda unica europeana a pierdut teren temporar astazi dupa ce surse din Bundesbank au declarat ca presedintele Bancii Centrale germane Axel Weber ar putea renunta la candidatura pentru un nou mandat la expirarea celui actual in 2012.

Weber este perceput de analisti drept principalul candidat pentru conducerea Bancii Centrale Europene la expirarea mandatului lui Jean-Claude Trichet, iar o astfel de decizie ar reprezenta renuntarea simultana si la candidatura pentru conducerea ECB.