Pe piata Sibex, cotatiile futures au evoluat pe scadere in ultima sedinta a saptamanii, investitorii fiind in continuare prudenti, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Volumul de transfer s-a mentinut la un nivel relativ redus, participantii incheind pana la ora 17:30 un numar de 2.400 contracte, cu o valoare de aproape 10 milioane de lei. Per total, in saptamana 7-11 februarie au fost incheiate peste 15.000 contracte, cu o valoare de circa 65 milioane de lei.

Cel mai tranzactionat produs derivat in sesiunea de vineri a fost DESIF5 cu 1.600 contracte realizate pana la ora 17:30. Cotatiile futures ale acestui produs s-au depreciat pentru toate scadentele tranzactionate, in conditiile in care cotatia SIF5 s-a diminuat pe piata suport iar bursele europene au inregistrat scaderi. La ora mentionata, DESIF5 martie se deprecia cu 2,13% in timp ce pentru iunie si septembrie cotatiile pierdeau catre 2,01 si 2,29%. Speculatorii pe vanzare au fost astfel, pentru a doua zi la rand favorizati de evolutia preturilor. Raportat la intreaga saptamana DESIF5 a fost de asemenea, cel mai tranzactionat produs, cu circa 10.500 de contracte.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea cotatia de la ora 17:15 de aprecia cu 0,31% pe scadenta martie dupa ce in restul sedintei evoluase pe minus. In schimb, pentru iunie DEFPR pierdea 0,79%. In cinci sedinte derivatul FPR a fost preferat pentru 545 contracte, ocupand locul trei in top. Derivatul pe actiunile Fondul Proprietatea este un produs financiar care permite tranzactionarea pretului actiunilor Fondul Proprietatea (FP) cu o investitie initiala de pana la 7 ori mai mica decat cea necesara pentru tranzactionarea actiunilor propriu-zise la bursa de valori.

Pe segmentul indicilor, cotatia futures a Dow Jones a avut o evolutie descendenta, sub influenta factorilor externi. Refuzul presedintelui egiptean Hosni Mubarak de a renunta la functie a adus un sentiment negativ pe bursele lumii, alimentand sentimentul de ingrijorare privind situatia din Orientul Mijlociu. In acelasi timp, pretul futures al Dow Jones in SUA a indicat scaderi, confirmate la deschiderea NYSE, in conditiile in care pe piata americana a fost anuntata si o crestere a deficitului comercial al SUA pana la 40.6 miliarde dolari in decembrie.

Conform datelor prezentate deficitul comercial al Statelor Unite a urcat la 497,8 miliarde dolari in 2010, reprezentand o crestere de 32,8%. Aceasta a fost cea mai mare din ultimul deceniu dupa ce, in 2009, deficitul scazuse la cel mai jos punct in ultimii opt ani in conditiile in care cererea pentru importuri s-a prabusit. In acest context, derivatul DEDJIA_RON a atras circa 600 de contrcate. La ora 17:15 cotatia pentru scadenta martie pierdea 6 puncte, urmand o usoara tendinta de revenire iar cea pentru iunie scadea de asemenea usor cu 9 puncte. Pentru septembrie indicele se deprecia mai puternic, devalorizandu-se cu 55 puncte pe un volum mic. In topul saptamanii DEDJIA_RON a ocupat locul secund cu 3900 de contracte.

Pe segmentul derivatelor pe aur, la ora 17:15 uncia scadea cu 0,4 dolari pentru februarie si crestea cu 4,9 dolari pentru aprilie.