Bursa din New York a revenit pe crestere dupa ce autoritatile egiptene au anuntat ca Hosni Mubarak a renuntat la functia de presedinte, potrivit AFP. In deschiderea sedintei de luni, indicii bursieri inregistrau scaderi usoare, pe fondul temerilor investitorilor cu privire la situatia tensionata din Egipt.​

Dupa anuntul demisiei presedintelui egiptean, indicele Dow Jones inregistra un avans de 0,29%, dupa ce in deschidere a scazut cu 0,38%. La randul sau, indicele Nasdaq a crescut cu 0,28% comparativ de referinta de joi, dupa ce in primele minute de tranzactionare pierdea 0,28%, iar Standard & Poor's 500 avansa cu 0,37%, fata de o pierdere de 0,43% in deschidere.

Vicepresedintele Omar Suleiman a anuntat vineri seara ca Hosni Mubarak a parasit puterea, conform AFP. Anuntul sau a fost insotit de o explozie de bucurie pe strazile din Cairo.

Suleiman a precizat, intr-o declaratie televizata, ca Mubarak a incredintat puterea armatei.

Sute de mii de protestatari egipteni flutura steaguri, striga si se imbratiseaza in piata centrala din Cairo, scandand "Poporul a daramat regimul", transmite Reuters.

Protestele din Cairo au dus la cresterea pretului petrolului pe parcursul ultimelor saptamani, in conditiile in care Egiptul controleaza Canalul Suez (unul dintre principalele pasaje pentru transportul petrolier intre Orientul Mijlociu si Europa), iar teritorul acestui stat este tranzitat de conducta petroliera Sumed (Suez-Mediterana).

Revoltele din Egipt nu au amenintat in mod direct Canalul Suez sau oleoductul Sumed, insa existau temeri ca instabilitatea sociala s-ar putea raspandi in intreaga regiune.