Recunosc, mi-ar fi placut sa-mi apartina acest titlu, dar el a fost deja folosit de Michael Santoli de la Barron's intr-un articol care masura starea de spirit a americanilor in fata constituirii aliantei dintre NYSE si Deutsche Borse.

Judecand dupa raportul de forte din noua NYSE Euronext, avem de-a face cu o preluare a NYSE de catre Deutsche Borse, fapt care a starnit cateva reactii patriotarde. Una dintre ele, prezentata in articolul amintit, este cea a lui John Whitehead, ex chairman al al Goldman Sachs care a afirmat, nici mai mult nici mai putin, ca aceasta alianta este o insulta adusa Americii. In mod evident, reactii precum aceasta nu fac altceva decat sa ne arate cum, in mult prea democratica lume a afacerilor, de cele mai multe ori deciziile se iau irational, in urma unor sentimente care rar tin de o analiza fundamentata.

Revenind la alianta nou creata putem spune ca asistam la nasterea primului jucator cu adevarat global. Experienta Deutsche Borse, care a ingurgitat aproape toata piata europeana, combinata cu cea a NYSE vor da nastere unui colos infometat de achizitii. Probabil urmatoarele tinte vor fi unele burse asiatice, ceea ce face previzibila aparitia unui mega-operator bursier mondial. A nu se intelege ca jocurile sunt facute, mai ales in conditiile in care rivalul CME trage cu toate fortele sa impiedice formarea noii aliante pentru a evita posibile batai majore de cap in viitor.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.