Bursele europene au scazut astazi, la fel si cotatia futures a indicelui DJIA, dupa ce indicele american incheia sedinta de vineri la NYSE cu un avans de 73.11 puncte. Indicele FTSE MIB al bursei italiene a inregistrat astazi cea mai mare scadere din ultimele 6 saptamani, pe fondul situatiei din Libia acolo unde fiul lui Muammar Qaddafi a indemnat protestatarii sa participe la un dialog pentru evitarea declansarii unui razboi civil, se arata intr-un comunicat al Sibex.

Si indicele de referinta al bursei din Dubai a scazut astazi pana la cel mai scazut nivel din ultimele 6 luni, pe fondul escaladarii tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Pe piata de la Sibiu la ora 16:30 indicele DJIA crestea pe scadenta Martie 2011 cu un modest 0.02%, in timp ce pe scadenta Iunie 2011 crestea cu 21 puncte. Investitorii tranzactionau indicele american pe scadenta Septembrie 2011 la un pret cu 30 puncte mai ridicat decat cel de la inchiderea sedintei de vineri.

Si pe scadenta Decembrie 2011 se inregistrau tranzactii, cotatia la aceeasi ora fiind cu 43 puncte peste nivelul de vineri.

In cazul contractului DEDJIA_RON data scadenţei este a treia zi de vineri din luna de scadenţă. Daca a treia zi de vineri din luna de scadenţă nu este zi lucrătoare, data scadenţei va fi ultima zi lucrătoare dinaintea celei de-a treia zi de vineri din luna de scadenţă.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, şedinţa de la debutul săptămânii a adus circa 300 contracte încheiate până la ora 16.30. participanţii au tranzacţionat pe ambele scadenţe disponibile, un volum mai mare înregistrându-se pe termen scurt (martie 2011). În cea ce priveşte cotaţiile, pentru scadenţa martie DEFPR câştiga 1,17%, marcând a doua sesiune consecutivă de apreciere generoasă, în timp ce pe scadenţa iunie cotaţia unei acţiuni pierdea 0,81%.

Pe acelaşi termen din vara acestui an numărul poziţiilor futures a crescut din nou, păstrându-se tendinţa de la finalul săptămânii trecute, în timp ce pe scadenţa martie numărul poziţiilor futures s-a menţinut relativ constant.

Contractul futures DEFPR are ca activ suport actiunile Societatii Fondul Proprietatea iar marimea sa este de 1.000 actiuni Fondul Proprietatea.

Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 s-au menţinut cele mai lichide cu 1200 contracte realizate până la ora 16.30. Investitorii au tranzacţionat în condiţiile unor evoluţii mixte, cotaţiile testând atât teritoriul pozitiv cât şi negativ. Tendinţele de creştere s-au putut observa în prima parte a zilei pentru ca apoi, după prânz, scăderile să se impună.

În condiţiile în care evoluţia burselor europene a fost una pe scădere iar cotaţia acţiunii SIF5 s-a devalorizat pe piaţa suport, tendinţa negativă a domina aşadar şi pe piaţa Sibex. Astfel, la ora 16.30 DESIF5 martie pierdea 0,59% în timp ce pe scadenţa iunie scăderea era de 0,86%. Pe fondul unor volume reduse, cotaţiile pentru scadenţele septembrie şi decembrie se depreciau cu câte 3,13 şi 0,66%.

De remarcat a fost faptul că participanţii au continuat să fie dispuşi să acumuleze noi poziţii futures DESIF5, mai ales pe termen scurt, astfel că numărul acestora pe scadenţa martie a depăşit pragul de 20.000., ajungând la aproape 20.500.

In cazul evenimentelor corporative (splitarea, consolidarea valorii nominale a actiunii suport, acordarea de actiuni gratuite sau alte drepturi) marimea contractului se ajusteaza conform prevederilor Anexelor 2 si 3 din Regulamentul nr.4 SIBEX.

Leul s-a apreciat astazi fata de Euro pe piata interbancara, BNR anuntand un curs de 4,2412 lei/euro, cursul coborand cu 0,81 bani fata de cel stabilir vineri. Si pe piata SIBEX a derivatelor, investitorii au cotat in scadere contractul futures EUR/RON, pe 2 scadente si in stationare pe una. Astfel, pentru Martie 2011, moneda unica europeana se deprecia cu 0,7 bani, iar pentru finalul lunii septembrie, scaderea cotatiei era de 1,26 bani. Pentru Iunie insa, tranzactiile s-au efectuat la aceeasi cotatie cu cea de vineri, anume 4.2620.

Programul de tranzactionare al contractului futures EUR/RON este de luni pana vineri intre orele 09:45 si 19:00, iar in ziua de scadenta intre orele 09:45 si 12:45.

Aurul a crescut astazi la Londra peste nivelul de 1400 dolari/uncie, pretul de azi fiind cel mai ridicat din aproape 7 saptamani. Aprecierea vine pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu si pe fondul temerilor ca inflatia va grabi cresterea cererii de metal pretios.

Pe piata sibiana la ora 16:30 metalul galben avansa cu 21 dolari pe scadenta Februarie 2011, si cu 15.8 dolari pe scadenta Aprilie 2011.

In cazul contractului SIBGOLD_RON ultima zi de tranzacţionare este antepenultima zi lucrătoare din lunile de scadenta, respectiv Februarie, Aprile, Iunie, August, Octombrie si Decembrie.