Pretul petrolului a atins nivelul maxim al ultimilor doi ani si jumatate de 108 dolari barilul, pe fondul protestelor violente din regiune si a temerilor ca Libia nu-si va putea indeplini livrarile de petrol catre tarile occidentale, potrivit AFP. Cotatia titeiului Brent din Marea Nordului, tranzactionat la bursa londoneza si unul dintre principalele criterii de referinta pe pietele mondiale de petrol, a ajuns deja la 108,57 dolari, cel mai mare nivel atins din 2008. La New York Mercantile Exchange un baril de petrol a crescut cu 7.37 dolari sau 8,5% pana la 93.57 dolari.

Violentele din lumea araba si in special din Libia au produs scaderi, marti in randul burselor de valori mondiale. Astfel, bursele de la Tokyo (-1.78%), Hong Kong (-2.11%) si Shanghai (-2.62%) au inchis in scadere. Pierderile pe pietele bursiere europene au fost insa, mai limitate: -1.15% in Paris, -0.30% in Londra si -0.05% Frankfurt. In Italia, partener economic foarte important pentru Libia, bursa de valori din Milano, care a scazut cu 3.59%, luni a mai cedat inca 1,06 procente in ziua de marti. Bursa de pe Wall Street a inchis, de asemeanea in scadere: Dow Jones a pierdut 1,44%, iar Nasdaq 2,74%.

Cu toate acestea, principala preocupare ramane pretul petrolului care a atins niveluri record fata de anul 2008, in principal datorita escaladarii protestelor din Libia, cea mai mare rezerva de petrol a Africii. "In cazul in care tulburarile din Libia se extind si in restul regiunii, preturile petrolului ar putea urca la niveluri record", a avertizat Torbjorn Kjus, analist la DnB NOR.

"Productia de petrol ar putea fi oprita. Este posibil sa fie doar amenintari, dar este vorba de 1,6 milioane de barili pe zi", a declarat Rob Montefusco, trader la compania Sucden Financial.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va creste productia, in cazul in care va trebui sa intervina in piata din cauza protestelor din Orientul Mijlociu ", a declarat ministrul saudit Ali al-Nuaimi. Statele Unite au cerut tuturor tarilor producatoare sa-si creasca productia, ca raspuns la cresterea preturilor.

Situatia in lumea araba a creat o reactie in lant in cadrul economiei mondiale. In afara de paralizia din economiile in cauza, investitorii straini au avut de suferit de pe urma revoltelor.

Protestele din Libia au inceput deja sa incetineasca productia de petrol din tara: grupul spaniol Repsol si-a suspendat activitatea, iar compania italiana ENI, cel mai mare producator de petrol in Libia, a anuntat suspendarea temporara a activitatilor de productie de petrol si gaze.

Criza in Libia afecteaza, de asemenea, companiile aeriene. La bursa din Paris, grupul Air France-KLM a inregistrat o scadere 3,04%, afectat de cresterea preturilor la petrol. Acelasi lucru e valabil si pentru Lufthansa din Frankfurt.

Libia, membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), detine cele mai mari rezerve de petrol din Africa, urmata de Nigeria si Algeria. Statul detine o rezerva totala de petrol de 44 de miliarde de barili, una dintre cele mai mari rezerve din Africa. Aproximativ 80% din rezervele de petrol ale Libiei sunt situate in bazinul Sirte, cea mai mare zona producatoare de petrol a tarii, potrivit Administratiei americane pentru informatii din energie (EIA). Libia ocupa de asemenea locul 12 in topul exportatorilor mondiali de petrol (2009).

Libia a estimat exporturile nete la 1,5 milioane de barili/zi. Potrivit datelor comerciale oficiale din 2009, raportate la Global Trade Atlas, marea majoritate a exporturilor de petrol libian sunt vandute in tari europene precum Italia (425.000 barili/zi), Germania (178.000 barili/zi), Franta (133.000 barili/zi), si Spania (115.000).