Pietele europene au incheiat sesiunea de astazi cu scaderi importante, fiind afectate negativ de escaladarea tensiunilor din Libia, care ar putea afecta negativ exporturile celui de-al treilea producator de petrol din Africa. O potentiala intrerupere a livrarilor de petrol si gaze ale Libiei ar afecta negativ costurile energiei din tarile europene si ar influenta semnificativ activitatea companiilor cu prezenta importanta in Libia, precum Eni SpA sau OMV AG.

Continuarea cresterii cotatiei petrolului ar aduce cu sine presiuni inflationiste suplimentare care ar putea determina autoritatile monetare europene sa opteze pentru crestere mai devreme decat se anticipa a dobanzilor de referinta. Acest lucru se coroboreaza cu declaratiile recente ale oficialilor Bancii Centrale Europene privind necesitatea ca aceasta sa raspunda flexibil la cresterea inflatiei.

De asemenea, minutele sedintei din februarie a Bancii Angliei au indicat ca doar cinci din cei opt membri ai comitetului director au votat pentru mentinerea dobanzii de referinta neschimbata, fata de sase in sedinta din luna ianuarie. Atat lira sterlina cat si euro s-au apreciat astazi in raport cu dolarul american.