Bursa de pe Wall Street a incheiat sedinta de tranzactionare, de joi intr-o nota stabila. Indicele Standard& Poor's 500 a pierdut 1.30 puncte, respectiv 0,10 %, Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 37.28- 0,30%, iar Nasdaq, dominat de actiunile tehnologice a crescut cu 14.91 puncte, adica 0,5%, potrivit Reuters.

Pretul petrolului a atins o cota moderata, joi fata de cresterile substantiale, de miercuri de pana la 120 de dolari pe baril la Londra si aproape 100 in New York, ghidat in continuare, de criza din Libia si de teama unui "efect de domino "in lumea araba. Un baril de titei Brent Marea Nordului s-a stabilit la la 111.36 de dolari la Londra. La New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de titei afost cotat la 97.28 de dolari. In comertul asiatic, WTI s-a aflat la 103.41 de dolari pe baril, cel mai inalt nivel din 2008.

"Nelinistea continua din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu, alaturi de productia scazuta din Libia continua sa dea un impuls puternic pretului petrolului," au comentat analisti ai Commerzbank.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va creste productia, in cazul in care va trebui sa intervina in piata din cauza protestelor din Orientul Mijlociu ", a declarat ministrul saudit Ali al-Nuaimi. Statele Unite au cerut tuturor tarilor producatoare sa-si creasca productia, ca raspuns la cresterea preturilor.

Situatia in lumea araba a creat o reactie in lant in cadrul economiei mondiale. In afara de paralizia din economiile in cauza, investitorii straini au avut de suferit de pe urma revoltelor.

Protestele din Libia au inceput deja sa incetineasca productia de petrol din tara: grupul spaniol Repsol si-a suspendat activitatea, iar compania italiana ENI, cel mai mare producator de petrol in Libia, a anuntat suspendarea temporara a activitatilor de productie de petrol si gaze.

Productia petroliera a Libiei a scazut cu un sfert si va continua sa scada, conform estimarilor Reuters bazate pe avertizarile companiilor petroliere. Giganti petrolieri precum OMV, Total, Repsol, Eni si BASF au declarat ca ar putea opri integral productia din Libia daca tensiunile continua, dupa ce in ultima saptamana aceasta a scazut cu 400.000 de barili/zi, de la un nivel obisnuit de 1,6 milioane de barili/zi.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii OMV au confirmat o reducere cu 33.000 de barili/zi a productiei din Libia, sau 10% din totalul grupului, si au declarat ca previziunile legate de impactul situatiei din Libia nu au fost inca definitivate, dar ca OMV are la dispozitie alternative pentru a tine productia la nivelul ei normal, folosind alte surse de petrol si achizitii de pe piata mondiala. Vom reveni cu detalii de indata ce date despre impactul situatiei din Libia vor fi disponibile.