In mai multe randuri am atras atentia asupra faptului ca SIF-urile sunt titluri extrem de riscante, a caror evolutie pe bursa este inselatoare. Chiar si acum, cand preturile acestora sunt doar o fractiune din ceea ce-au fost pe vremea cand 'telectualii pietei autohtone ne demonstrau doct ca pentru SIF-uri nu exista prag superior, cred cu tarie ca vremea lor a trecut. Ultima isprava a bravilor administratori ai societatilor amintite este constientizarea faptului ca au luat o teapa usturatoare cu BCR.

In conformitate cu contractul de privatizare, Erste ar fi trebuit sa listeze titlurile BCR in termen de trei ani de la privatizare. Evident ca n-au facut-o deoarece s-au inteles cu SIF-urile care, in schimbul continuarii platii dividendelor, s-au multumit sa-si pastreze inselatoarele titluri in portofoliu. Cu toate ca inca din 2007 era evident pentru toata lumea ca bancile nu vor avea o soarta usoara, oamenii de biznis de la SIF-uri au preferat sa stea cu capul plecat. Astfel s-au trezit intr-o situatie cel putin stranie: nu mai incaseaza nici dividende, iar austriecii par sa fi uitat definitiv de listare. In aceste conditii, s-au trezit sa faca razmerite prin presa autohtona anuntand vocal ca vor sa iasa din afacere.

Personal cred ca e o noua actiune de gaga. Cum poti iesi din afacere in conditiile in care Erste are drept de preemptiune si, mai ales, in conditiile in care banca nu este listata. Ce pret vei cere pe actiuni? Sau poate, cine stie, aceasta reprezinta o oportunitate pentru aristocratia sifoanelor deoarece vanzarea se poate face la mica intelegere? In conditiile in care nu ai un pret corect stabilit de catre piata, orice pret este posibil.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.