Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare de marti in scadere, dupa o noua majorare a pretului petrolului, informeaza AFP. Dupa ce a deschis in crestere, bursa de pe Wall Street s-a depreciat, in urma cresterii preturilor petrolului pana la 115 dolari pe baril la Londra si 100 de dolari la New York.

Astfel, la sfarsitul sedintei de marti, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 168,32 puncte sau 1,38%, ajungand la 12.058,02 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in scadere cu 20,89 puncte sau 1,57 %, pana la 1.306,33 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 44,86 puncte in scadere sau 1,61% pana la 2.737.41 puncte.

Cresterea de pe piata petrolului "a reinnoit preocuparile cu privire la impactul preturilor mai mari la energie", au subliniat analistii de la Charles Schwab.

In timp ce criza libiana continua, investitorii si-au exprimat marti ingrijorarea cu privire la situatia din Iran, unde au avut loc ciocniri intre fortele de securitate si demonstranti. Pretul petrolului scazuse luni, dupa ce cresterea productiei de titei din Arabia Saudita a compensat intreruperile aprovizionarii din Libia. Protestele raspandite si in Oman nu au afectat inca semnificativ productia de petrol din Golful arab.

Cresterea preturilor lui Brent a fost mai puternica, spun analistii economici, deoarece Europa este mai vulnerabila la intreruperile aprovizionarii cu petrol din Libia si din intreaga regiune.

Arabia Saudita pompeaza aproximativ 9 milioane de barili pe zi si are o capacitate de rezerva de aproximativ 3,5 milioane barili pe zi. "Sauditii se pare ca produc mai mult, dar pe partea de sustinere exista inca incertitudini cu privire la cat de mult revoltele populare din Africa si Orientul Mijlociu se vor raspandi si cat va fi intrerupta aprovizionarea cu petrol Libia ", a spus Chris Dillman, analist la Tradition Energy, Connecticut.