Pe piata Sibex, pana la ora 17:15 investitorii au tranzactionat un numar de 4.300 de contracte la termen, volumul mentinandu-se la un nivel bun. Valoarea echivalenta transferurilor se situa la 14 milioane de lei. Segmentele preferate de participanti au fost cel financiar, al indicilor, respectiv, derivatele Fondul Proprietatea si cele pe aur.

Cu tranzactii semnificand rularea a circa 3,5 milioane de actiuni SIF Oltenia, contractul derivat pe aceste titluri s-a mentinut cel mai lichid. Cele mai multe tranzactii s-au inregistrat pe scadenta martie, pe fondul unei evolutii predominant negative a pretului care a testat totusi, in jurul pranzului, pentru scurt timp, si cresterile. Scaderile au revenit dupa acest moment si s-au mentinut pana spre deschiderea NYSE, aceasta tendinta datorandu-se deprecierilor inregistrate pe pietele europene si ingrijorarilor pe plan global datorate cresterii pretului petrolului.

Totusi, la ora 16:30, DESIF5 martie se afla in echilibru, variatia fata de ziua anterioara fiind zero, dupa ce pretul a variat intre un minim de 1,46 si un maxim de 1,4965 lei. Mai mult, cresterile au reaparut, astfel ca, la ora 17:15 DESIF5 martie se apreciau usor cu 0,5%. Si cotatiile pentru celelalte scadente se aflau pe crestere, observandu-se un plus de 2,16% pentru iunie, respectiv de 0,25 si 0,5% pentru septembrie si decembrie.

Pe segmentul indicilor, contractul DEDJIA_RON atragea, pana la ora mentionata, aproape 700 contracte, incheiate pe un fond de scadere destul de puternic. Scaderile s-au justificat in conditiile in care indicii burselor europene au inregistrat deprecieri importante, pe fondul evenimentelor din ultimele zile din Libia, acolo unde fortele fidele liderului Gaddafi au atacat doua orase controlate de rebeli, preluand controlul asupra unuia dintre ele. Si in Orientul Mijlociu se acumuleaza tensiuni, unele surse afirmand ca Iranul va construi o baza navala in Siria. Cotatia futures a indicelui DJIA inregistra o scadere modesta, in SUA fiind publicat indicatorul "ADP Non-Farm Employment Change" care exprima numarul persoanelor angajate in sectorul privat in cursul ultimei luni.

In luna februarie s-a inregistrat o crestere importanta pana la 217.000 de persoane, nivelul publicat fiind peste nivelul de 189.000 inregistrat in luna ianuarie. Specialistii prognozau o scadere pana la 178.000. Pe fondul acestei stiri, evolutia DJ din prima parte a sedintei NYSE era una pozitiva. Pe piata Sibex la ora 17:15 contractul DEDJIA_RON inregistra in continuare scaderi pe toate scadentele disponibile, dar se putea observa o tendinta de reducere a acestora, pe fondul influentei de peste ocean. Astfel, pe scadenta martie, indicele scadea cu 73 puncte, in timp ce pe scadenta iunie pierdea 110 puncte. Pe scadenta septembrie investitorii tranzactionau indicele la un pret cu 172 de puncte mai mic decat cel de luni iar pe scadenta indepartata decembrie cotatia inregistra un minus de 136 puncte.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea cotatiile estimate de jucatori pentru cele doua scadente disponibile au ilustrat o evolutie distincta. Astfel, pentru scadenta din cea de-a treia zi de vineri a acestei luni DEFPR se aprecia cu 0,74%, in contradictie cu corectia inregistrata in piata suport pentru pretul actiunii fondului. In schimb, pentru iunie, cotatia a avut o directie negativa, depreciindu-se cu 1,41%, conform datelor de la ora 17:15. Numarul contractelor DEFPR realizate era de 112.

Pe segmentul aurului metalul galben crestea pe scadenta aprilie 11,7 dolari/uncie pe o lichiditate scazuta. Cotatia futures a aurului a crescut la New York, contractul cu aceeasi scadenta aprilie crescand cu 0.4 procente pana la nivelul record de 1437,20 dolari/uncie. Cotatia metalului pretios isi continua ascensiunea pe fondul tensiunilor din Libia si Orientul Mijlociu.

Pe piata spot au fost rulate 23.010 actiuni Sibex, la preturi intre 1,47 si 1,43 lei /titlu. La ora inchiderii, cotatia unei actiuni SBX valora 1,43 lei, observandu-se o scadere de un ban.