Inaintea summit-ului special al Uniunii Europene cu privire la Libia si sudul Mediteranei, care va avea loc saptamana viitoare, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus despre evenimentele actuale ca sunt un "rendez-vous cu istoria". Viceprim-ministrul britanic, Nick Clegg, a vorbit despre "cel mai mare eveniment geopolitic din ultimul deceniu".

Barroso s-a intalnit cu presa dupa o intrevedere cu Colegiul Comisarilor, axata in principal pe evolutiile dramatice din Libia si "Revolutiile Iasomiei" care au loc in intreaga lume araba. In timp ce luptele dintre sustinatorii lui Muammar Gaddafi si rebelii libieni continua sa se intensifice, Barroso descrie actiunile regimului muribund drept "complet inacceptabile". Barroso a adaugat ca Gaddafi este acum "o parte a problemei, nu o parte a solutiei", potrivit Euractiv.com.

Dupa ce a enumerat diferitele masuri luate de catre comisari pentru a ajuta la ameliorarea situatiei umanitare si pentru a preveni un val migrator, Barroso s-a referit la obiectivele strategice mari.

"Este clar ca noi nu trebuie sa ne ocupam doar de consecintele acestei crize, ci sa ne ingrijim cu preponderenta de radacinile intregului proces. Avem nevoie de o noua paradigma politica in relatiile noastre cu vecinatatea sudica. Avem nevoie de un <>," a declarat Barroso.

articol integral in EurActiv.ro