Pietele europene au inceput ultima sesiune de tranzactionare a saptamanii in crestere, in contextul asteptarilor inflationiste promovate de evolutia pretului petrolului, insa au suferit scaderi abrupte dupa ce oficialii Federal Reserve au semnalat posibilitatea ca banca centrala americana sa isi intrerupa abrupt in luna iunie programul de achizitie de obligatiuni.

Sectorul financiar a suferit una dintre cele mai importante scaderi ale zilei, indicele Stoxx 600 Banks coborand cu 1.43%; evolutii negative importante au fost inregistrate si de sectoarele de materii prime, constructii si productie industriala.

Indicele preturilor la locuinte publicat de divizia ipotecara Halifax a Lloyds Banking Group a inregistrat in februarie cea mai mare scadere procentuala din ultimele 16 luni, declinul de 0.9% eliminand avansul de 0.8% realizat in luna ianuarie.

Evolutia are un efect negativ asupra asteptarilor investitorilor privind inceperea in viitorul apropiat a retragerii de catre Banca Angliei a masurilor de stimulare economica.

Portugalia ar putea recurge in urmatoarele saptamani la ajutorul financiar al Uniunii Europene, cresterile costurilor sale de finantare din ultimele saptamani urmand probabil a se accentua in urma declaratiilor de ieri ale presedintelui ECB Jean-Claude Trichet privind posibilitatea unei cresteri a dobanzii de referinta in luna aprilie.