Pietele europene au inregistrat astazi evolutii predominant negative, fiind afectate semnificativ de cresterea asteptarilor inflationiste ale investitorilor. Escaladarea luptelor din Libia si instabilitatea politica din regiune au condus la continuarea cresterii cotatiei petrolului, precum si a asteptarilor investitorilor privind o continuare a acestei evolutii ascendente.

O mentinere a cotatiei petrolului peste nivelul de $100/baril pentru o perioada mai indelungata va afecta negativ activitatea economica la nivel mondial si va pune presiuni semnificative asupra bancilor centrale din tarile dezvoltate pentru controlarea importului de efecte inflationiste secundare de la partenerii comerciali.

In acest context, presedintele ECB Jean-Claude Trichet a declarat la finalul Global Economy Meeting din Basel ca bancile centrale intentioneaza sa actioneze pentru ancorarea asteptarilor inflationiste, refuzand insa sa ofere detalii privind politicile individuale care vor fi adoptate de acestea.

De cealalta parte, presedintele Federal Reserve Ben Bernanke a declarat ca dobanda de referinta a Fed-ului va ramane probabil scazuta in urmatoarea perioada. Rating-ul datoriei publice a Greciei a fost redus de Moody's cu trei nivele pana la B1 in urma cresterii riscului de imposibilitate de plata. Decizia s-a reflectat negativ si asupra bondurilor Portugaliei si Irlandei.