Pietele europene au inregistrat astazi evolutii predominant negative, afectate de scaderile suferite de companiile din sectoarele de materii prime, energie si tehnologia informatiei. Cotatia contractelor futures de petrolul a continuat sa se aprecieze pe piata londoneza, pe fondul continuarii luptelor din Libia si a temerilor privind potentialul de extindere a instabilitatii politice si la alte tari exportatoare de petrol din regiune.

Conform declaratiilor Autoritatii Bancare Europene, testele de stres pentru sectorul bancar vor include in acest an criterii mai stringente de adecvare de capital fata de cele folosite in 2010. Scenariile luate in calcul ar include, conform surselor citate de Bloomberg News, o contractie de 0.5% a economiei zonei euro si o scadere de 15% a pietelor europene de capital; de asemenea, autoritatile iau in calcul excluderea capitalului hibrid din categoriile de capital permise pentru satisfacerea criteriilor de stres.

Portugalia a vandut astazi obligatiuni cu o dobanda de 5.45% si maturitate de 30 de luni in valoare de un miliard de euro la un randament mediu de 5.993%. Nivelul ridicat al randamentului cerut de investitori creste probabilitatea accesarii de catre Portugalia a fondurilor de asistenta ale Uniunii Europene in urmatoarele luni in cazul mentinerii costurile de finantare la acest nivel.