Actiunile marilor companii de asigurari si reasigurari din Europa inregistrau scaderi puternice vineri, dupa cutremurul violent din Japonia, care a fost urmat de valuri tsunami, potrivit Reuters. Reasiguratorii, care ajuta companiile de asigurari absorbind cererile mari de daune in schimbul unei prime, au inregistrat cele mai mari scaderi ale preturilor actiunilor.

Vestile privind cutremurul si tsunamiul din Japonia a afectat tot sectorul de asigurari din Europa, indicele sectorial STOXX Europe 600 Insurance coborand 2,6%.

Actiunile Munich Re, Swiss Re and Hannover Re, cei mai mari reasiguratori europeni, au scazut cu peste 5% in debutul sedintei bursiere de vineri, in vreme ce actiunile grupului francez Scor au pierdut 6,5%.

Companiile de reasigurari arata insa ca este prea devreme pentru a estima daunele produse de cutremurul si valul tsunami din Japonia.

"Nu suntem inca in masura sa punem nimic. Situatia este inca neclara", a declarat Tom Armitage, purtator de cuvant la Swiss Re, care a adaugat ca Japonia este una din principalele piete ale companiei.

In acelasi timp, Munich Re si Swiss Re au anuntat ca atat cutremurul din Noua Zeelanda cat si inundatiile din Australia le-au epuizat deja bugetele anuale pentru catastrofe naturale.

Totodata, actiunile asiguratorilor Aviva, Allianz si Axa se depreciau cu circa 2,5%. Cel mai mare asigurator britanic, Prudential a inregistrat o scadere de 2% a pretului actiunilor.

Analistii spun insa ca nu toate companiile de asigurari au expuneri semnificative pe piata nipona. "In acest moment este doar o reactie automata in cadrul sectorului, insa apoi oamenii se vor concentra sa vada exact unde sunt expunerile", a declarat analistul Joshua Raymond.

La deschiderea pietei americane, ochii investitorilor vor fi atintiti asupra reasiguratorilor cu sediul in insulele Bermude, precum ACE, XL Group, PartnerRe si Everest Re Group, ale caror actiuni au inregistrat scaderi substantiale dupa cutremurul din Noua Zeelanda.

Un violent cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade s-a produs vineri dimineata in nord-estul arhipelagului nipon, in apropierea insulei Honshu - cea mai mare insula a Japoniei. Seismul a fost urmat de valuri seismice de zece metri.

Bilantul provizoriu al cutremurului, potrivit presei nipone, este de 60 de morti.