La Sibex, sedinta de debut a saptamanii a adus tranzactii atat in piata derivatelor cat si in cea a actiunilor. In sectorul futures numarul contractelor incheiate pana la ora 17:15 era de 4.500, valoarea acestora situandu-se la 23 milioane de lei. Saptamana in curs este ultima in care investitorii mai pot specula cotatiile derivatelor pe scadenta martie, aceasta urmand sa se incheie vineri.

Pentru DESIF5, sesiunea a ilustrat faptul ca participantii la piata se orienteaza din ce in ce mai mult catre scadenta iunie, pe masura ce scadenta martie se apropie de final. La ora 17:15 se puteau observa 1.373 contracte pe scadenta martie si 1.410 pe scadenta iunie. De asemenea, tot pe scadenta iunie, s-a detectat cresterea numarului de pozitii deschise pe DESIF5, ca urmare a strategiilor de roll-over, numarul acestora urcand cu circa 1.300 fata de nivelul anterior. In ceea ce priveste evolutia pretului, desi ziua a inceput cu scaderi, ca efect ale influentelor externe, pe fondul deprecierii masive a cotatiei Nikkei 225 in Japonia, ulterior preturile au revenit pe plus si au ramas pe aceasta directie, corelandu-se cu piata suport. Astfel la ora 17:15, cotatia DESIF5 martie castiga 0,22 % iar cotatia DESIF5 iunie 0,64%. Pentru septembrie si decembrie se inregistrau aprecieri de 2,11 si 0,51%, pe un volum mult mai mic.

In zona derivatelor pe indicele Dow Jones, activitatea a fost buna, concretizandu-se in realizarea a peste 1.500 contracte DEDJIA_RON, conform datelor de la ora 17:15. Cotatiile futures ale Dow Jones de la Sibiu au fluctuat, testand atat teritoriul pozitiv cat si cel negativ. Participantii au stat cu ochii pe pietele externe, bursele europene scazand, in vreme ce indicele DJIA scadea la randul sau la deschiderea NYSE, investitorii reactionand astfel dupa evaluarea pagubelor produse de cutremur si tsunami in Japonia. Pretul petrolului a scazut pentru a 5-a zi in conditiile in care Japonia este al 3-lea cel mai mare consumator de petrol din lume. Pe piata sibiana la ora 17:15 indicele DJIA scadea cu 62 puncte pe scadenta martie in timp ce pe scadenta iunie se deprecia cu 20 puncte. Tot cu 20 de puncte scadea si cotatia DEDJIA pe scadenta septembrie in timp ce pe scadenta decembrie pretul era cu 5 puncte mai scazut decat cel inregistrat la inchiderea sedintei precedente.

Pe piata valutara, prima sedinta a saptamanii a readus leul pe crestere, BNR anuntand un curs oficial de 4,1843 lei, cu 2 bani mai mic decat cel de vineri. Si pe piata de la Sibiu, leul s-a apreciat fata de euro pe 3 dintre cele 4 scadente disponibile. Daca pentru primele 2 scadente o parte a aprecierii era deja inclusa in pret, pentru scadenta septembrie amploarea scaderii a fost apropiata de cea de pe piata interbancara, situandu-se la 1,90 bani. Pentru martie, investitorii din piata au stabilit la ora 17:15 un pret de cotare de 4,1799, scaderea cotatiei fiind de 0,69 bani. Si pentru iunie amploarea scaderii a fost mai redusa, ajungand la o valoare de 0,50 bani, pretul stabilit de piata la aceeasi ora fiind de 4,2000 lei/euro.

Pe segmentul aurului, investitorii au mizat pe crestere, pretul unciei apreciindu-se la ora 17:15 cu 21 dolari pe scadenta aprilie. Si pe scadenta iunie aurul crestea cu 3.2 dolari fata de inchiderea precedenta. Cotatia aurului a crescut la New York, pe fondul evenimentelor din Japonia, afectata de cel mai mare cutremur din istorie dar si pe fondul evenimentelor din Libia. Actiunile asiatice si europene au scazut in conditiile in care oficiali japonezi au anuntat ca numarul victimelor cutremurului si tsunami-ului ar putea depasi 10 000.

Pe piata spot, participantii au tranzactionat cu o intensitate in crestere actiunile Prodplast Imobiliare, disponibile pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de bursa sibiana. Numarul actiunilor schimbate intre vanzatori si cumparatori s-a cifrat la 225.801. Evolutia pretului actiunii PPLI a fost una volatila, incadrandu-se intre un minim de 3,76 si un maxim de 5,50 lei. Cotatia PPLI a inchis pe minimul zilei, depreciindu-se cu 1,22 lei (24,49%) nivel foarte aproape de variatia zilnica permisa.