Pietele europene au inregistrat o noua sesiune de scaderi, acutizate de estimarile Comisarului European pentru Energie privind posibilitatea unui dezastru major la centrala nucleara de la Fukushima. Obligatiunile guvernamentale ale Portugaliei au scazut astazi dupa ce primul ministru Jose Socrates a mentionat posibilitatea recurgerii la fondurile de asistenta financiara ale Uniunii Europene.

Randamentul actual al notelor portugheze la 10 ani este de 7.454%, ceea ce face foarte dificila satisfacerea nevoilor de finantare ale tarii. Declaratiile primului ministru au indicat posibilitatea ca rezistenta opozitiei la masurile de reducere a cheltuielilor bugetare sa conduca la o criza politica, cu un efect imediat negativ asupra costurilor de finantare care ar putea conduce la recurgerea la fonduri europene. Agentia Moody's Investors Services a redus deja ieri rating-ul Portugaliei cu doua trepte pana la A3 cu perspectiva negativa.

Numarul cererilor de ajutor de somaj din Marea Britanie a scazut in mod neasteptat in februarie cu 10200 fata de luna ianuarie, contrar asteptarilor de crestere cu 1300 ale analistilor economici.