La Sibex, in sedinta de debut a saptamanii segmentul de piata spot a fost vedeta pietei cu tranzactii record, atat ca volum cat si ca valoare. Per total, pe emitentii Prodplast Imobiliare si Sibex au fost tranzactionate 3,64 milioane de actiuni, cu o valoare de 18,79 milioane de lei, ca urmare a schimburilor cu 15,6% din actiunile Prodplast Imobiliare.

Tranzactiile cu actiunile Prodplast au atins un volum de 3.247.952 actiuni si o valoare de 18.187.327 lei. Participantii au tranzactionat 15,63% din capitalul social al companiei, iar schimburile au fost realizate la preturi intre 5 si 5,6 lei pe actiune.

Potrivit unor surse din piata citate de ZF, SIF Oltenia a cumparat un pachet de circa 12% din actiunile Prodplast Imobiliare (PPLI) de la fondul american de investitii Broadhurst Investment, condus de Siminel Andrei, care controla 12,69% din actiuni si si-a lichidat intreaga participatie in schimbul unei sume de circa 14,7 milioane de lei (3,5 milioane de euro).

Pe segmentul spot, prima zi dupa incheierea scadentei martie a adus cresteri atat pentru derivatele pe actiuni cat si pentru cele pe indici. De asemenea, leul a continuat sa castige teren in fata monedei unice europene. In acest context, volumul a fost unul bun, fiind la ora 17.30 de 4300 contracte, cu o valoare de 25,5 milioane lei. Per total, valoarea cumulata a tranzactiilor de la Sibex pe piata futures si spot se ridica, la ora 17.30 la 44,3 milioane lei.

Derivatele pe actiunile SIF5 au inregistrat aprecieri pe toate scadentele si au ramas cele mai lichide, cu 1900 contracte incheiate pana la ora 17.30. Scadenta iunie si-a preluat rapid rolul de termen favorit al speculatorilor, atragand cea mai mare parte a transferurilor. Ca urmare, numarul pozitiilor futures DESIF5 deschise pe aceasta a crescut cu circa 1500. La ora 17.30 cotatia DESIF5 martie crestea cu 2,32%. Pentru septembrie si decembrie DESIF5 cresteau cu cate 1,61 si 3,33%, pe un volum mic.

Pe segmentul indici, la aceeasi ora, se observa un volum generos de peste 1500 de contracte, incheiate pe fondul cresterilor mari. Indicii burselor europene au inregistrat aprecieri importante iar indicele DJIA crestea cu peste 1.6% in debutul sedintei la NYSE, investitorii reactionand in mod pozitiv la anuntul companiei AT&T de a achizitiona T-Mobile USA de la operatorul Deutsche Telecom. In urma acestei preluari ar rezulta cel mai mare operator de telefonie mobila din SUA. La SIBEX, indicele DJIA crestea la ora 17.30 cu 175 puncte pe scadenta iunie, in timp ce pe scadenta septembrie se aprecia cu 187 puncte. Pe scadenta decembrie 2011 indicele american crestea cu 130 puncte.

In piata derivatelor valutare, leul si-a continuat aprecierea fata de Euro pe 2 dintre cele 3 scadente pe care s-au efectuat tranzactii. Intarirea leului pe piata derivatelor survine in contextul in care, pe piata interbancara evolutia perechii EUR/RON a fost mai degraba una stationara, cu o depreciere de doar 0,02 bani a leului fata de euro. Astfel, pentru noua scadenta scurta (iunie) leul se aprecia cu 1,58 bani pe un rulaj de 330 contracte, in timp ce pe septembrie, tot pe o lichiditate buna de 161 contracte, cresterea leului era de 1,03 bani.

Pentru derivatele Fondul Proprietatea participantii au estimat o evolutie pe plus, in ton cu piata suport. Cotatia DEFPR iunie castiga 0,34%, numarul contractelor incheiate fiind de 166%.

Pe piata aurului s-a inregistrat o tendinta de crestere, uncia castigand 12 dolari pe scadenta aprilie si 14,8 pe iunie. Cotatia aurului a crescut pentru a patra zi la New York in conditiile in care investitorii au cumparat aur in scopul protejarii portofoliilor investitionale.