Debutul lunii aprilie a adus cotatii in crestere pentru majoritatea cotatiilor futures ale derivatelor tranzactionate la Sibex. Cumparatorii de pe pietele DESIF5, Dow Jones si EUR/RON au avut parte de o zi favorabila. In ceea ce priveste ritmul tranzactiilor, investitorii au fost ceva mai rezervati, volumul realizat pana la ora 17:30 fiind de 2.200 contracte, cu o valoare de 8,5 milioane de lei.

Pe segmentul derivatelor financiare, inceputul lunii fost unul optimist, in conditiile in care s-a resimtit influenta cresterilor de pe pietele europene precum si a stirilor pozitive din SUA, in a doua parte a zilei. Astfel, pentru toate scadentele, cotatiile DESIF5 au inregistrat cresteri iar numarul pozitiilor deschise a crescut. La ora 17:30 cotatia DESIF5 iunie avansa cu 2,03%. La aceeasi ora, cotatiile pentru scadentele septembrie si decembrie urcau cu cate 2,83% si 1,81%. Numarul contractelor DESIF5 se ridica la circa 1.600, derivatul in discutie fiind in continuare cel mai lichid de pe piata Sibex.

In zona derivatelor pe indici, speculatorii au mizat pe crestere in contextul in care indicii burselor din Europa au crescut iar cotatia futures a indicelui DJIA din SUA s-a apreciat pe fondul publicarii unor date economice pozitive, mai ales pentru piata muncii. Conform datelor, in martie au fost angajate 216.000 persoane, peste estimarea de 191.000 facuta de specialisti. Prin urmare, rata somajului a scazut la 8,8% in SUA, minimul ultimilor doi ani. Pe piata SIBEX, la ora 17:30, indicele DJIA se aprecia cu 63 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie cotatia indicelui arata un plus de 39 puncte. Pe scadenta decembrie pretul indicelui inregistra un plus de 65 puncte fata de inchiderea precedenta.

In sectorul valutar, derivatul ce urmareste evolutia leului fata de euro a inregistrat cresteri ale cotatiei, moneda europeana intarindu-se cu 1,98 bani pentru scadenta iunie si cu 1,51 bani pentru scadenta septembrie. Si oficialul BNR a indicat un euro mai puternic, cursul de referinta crescand cu 2,26 bani fata de cel din ziua anterioara. In opinia unui broker, "speculatiile privind legatura dintre reducerea rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in valuta ale bancilor si expirarea acordului de la Viena (privind pastrarea expunerii bancilor straine pe Romania) a pus presiune pe cursul valutar".

Pe piata aurului, cotatia metalului galben s-a depreciat, la ora 17:30 uncia inregistrand o scadere de 16,6 dolari pe scadenta aprilie in timp ce pe scadenta iunie cotatia unciei se deprecia cu 7,5 dolari.