La Sibex, sedinta de la mijlocul saptamanii a evidentiat o tendinta pozitiva pentru majoritatea cotatiilor. Exceptie a facut cursul futures al monedei unice, investitorii mizand pe scaderea acestuia. Participantii au fost in continuare prudenti, dovada volumul de transfer usor in scadere comparativ cu ziua de marti, conform datelor de la ora 17:30.

La momentul mentionat se observau 2.200 contracte futures cu o valoare de 8,5 milioane de lei.

Pe piata derivatelor valutare euro s-a depreciat, in conditiile in care cotatia monedei unice pe piata interbancara s-a apropiat din nou de pragul de 4,10 lei/euro, BNR anuntand un curs de referinta de 4,1035 lei. Astfel, contractul futures ce urmareste evolutia paritatii euro/leu a avut o evolutie descendenta la Sibiu, aprecierea leului fiind inregistrata pe trei dintre cele patru scadente disponibile. Pentru finalul lunii iunie, euro s-a depreciat cu 0,9 bani, pana la o cotatie de 4,1010, inregistrata la ora 17:30. Scaderea cotatiei a fost si mai importanta pe scadentele mai lungi, pentru septembrie moneda europeana pierzand 2,88 bani, iar pentru finalul anului 1,97 bani.

Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 au avut o evolutie pozitiva, fiind tranzactionate trei din cele patru scadente disponibile. Participantii au incheiat, pana la ora 17:30 un numar de aproape 1.800 contracte, cele mai multe pe termen scurt (iunie). Pentru scadenta mentionata DESIF5 crestea cu 1,18%, in timp ce pentru septembrie se observa o crestere de 1,29%. Pentru finalul anului curent tendinta a fost tot una pozitiva, DESIF5 apreciindu-se cu 1,12%. Numarul pozitiilor deschise pe scadenta iunie a crescut, apropiindu-se de pragul de 20.000.

In sectorul indicilor, cotatiile futures ale Dow Jones de la Sibex au avut o zi verde. Participantii au fost influentati de faptul ca indicii burselor din Europa au crescut ca de altfel si cotatia futures a indicelui DJIA, dupa ce marti indicele american a inchis sedinta de tranzactionare la NYSE cu o scadere usoara de 0,05%. Pe piata de la Sibiu la ora 17:30 indicele DJIA se aprecia cu 13 puncte pe scadenta iunie 2011, in timp ce pe scadenta septembrie 2011 cotatia indicelui afisa un plus de 75 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente de tranzactionare. Investitorii tranzactionau indicele american si pe scadenta decembrie 2011, cotatia pe aceasta scadenta indicand un avans de 10 puncte.

Participantii au tranzactionat si derivatul pe petrol, mizand pe o crestere de 0,85% a cotatiei unui baril, pretul situandu-se la 108,4 dolari.

In aria derivatelor pe aur, pretul unciei crestea cu 17,8 dolari pe scadenta aprilie in timp ce pe scadenta iunie cotatia metalului pretios indica un plus de 14,7 dolari fata de pretul de la inchiderea de ieri. Cotatia aurului a atins un nivel record pe pietele din New York si Londra, cererea de metal pretios fiind alimentata de cresterea inflatiei. China a crescut ieri ratele dobanzii pentru a patra oara din octombrie pana in prezent. De asemenea, moneda unica europeana a crescut peste maximul ultimelor 14 saptamani in raport cu dolarul.

Pe piata spot s-a observat un interes in crestere pentru schimburile cu titlurile Sibex, fiind tranzactionate un volum de 510.144 de actiuni, reprezentand 1,52% din capitalul social. Cotatia actiunii SBX a crescut cu 4 bani, pana la 1,52 lei/actiune.