La Sibex, in prima sedinta a saptamanii, s-a observat o stare accentuata de prudenta a participantilor, acestia preferand sa stea mai degraba in expectativa. Situatia s-a datorat volatilitatii reduse, culoarele de pret dintre minimele si maximele zilei fiind inguste, precum si lipsei conturarii unei directii clare a preturilor. Ca urmare, volumul de transfer a fost unul redus, pana la ora 17:00 fiind incheiate doar 1.324 de contracte cu o valoare de 4,8 milioane de lei.

Derivatele pe actiunile SIF5 au ramas cele mai lichide, cu 991 contracte incheiate pana la ora 17:00.

In ceea ce priveste cotatiile, s-a mizat pe scaderi usoare atat pe termen scurt si mediu cat si pe termen lung. Scadenta iunie a fost, ca de obicei, orizontul investitional favorit al speculatorilor, atragand cea mai mare parte a transferurilor. Ca urmare, in pofida prudentei care s-a observat pe piata, numarul pozitiilor futures DESIF5 deschise a fost de 22.614. La ora 17:00 cotatia DESIF5 iunie scadea cu doar 0,46%. Pentru septembrie DESIF5 scadea de asemena usor, cu 0,56%. In schimb, pentru decembrie 2011 cotatiile DESIF5 pierdeau cate 1,1%

Pe segmentul indici, la aceeasi ora, se observa un volum redus de 172 contracte, incheiate pe fondul unor deprecieri modeste. Indicii burselor din Europa au inregistrat fluctuatii moderate astazi, iar cotatia futures a indicelui DJIA inregistra in jurul orei 16:30 o apreciere modesta de 15 puncte. Pe piata Sibex la ora 17:30 indicele DJIA scadea cu 25 puncte pe scadenta iunie 2011, in timp ce pe scadenta septembrie 2011 cotatia

inregistra un avans de 50 puncte fata de cotatia de la inchiderea de vineri. Pe scadenta decembrie 2011 investitorii cotau indicele DJIA la un pret cu 19 puncte mai scazut decat cel de la ultima inchidere.

In piata derivatelor valutare, euro a revenit pe plus fata de leu pe scadenta iunie in timp ce leul si-a continuat aprecierea pe scadenta septembrie. Prin urmare, pentru scadenta scurta (iunie) leul pierdea 2,2 bani in timp ce pe septembrie, cresterea monedei nationale era de doar 0,25 bani.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea volumul de tranzactionare a fost unul in crestere, in conditiile unor scaderi consistente a cotatiilor. Participantii au tranzactionat pe scadentele iunie si septembrie, cotatiile scazand cu 1,14, respectiv 1,10% fata de sedinta de vineri.

Cotatia aurului ar putea inregistra scaderi astazi la New York in conditiile in care unii investitori vand metalul pretios dupa aprecierea spectaculoasa din saptamana precedenta. La Sibex, la ora 17:30, cotatia aurului inregistra o scadere de 4,3 dolari/uncie pe scadenta aprilie 2011, in timp ce pe scadenta iunie investitorii tranzactionau metalul nobil la un pret cu 2,2 dolari mai mare decat cel de la inchiderea ultimei sedinte de tranzactionare.

Pe piata spot s-a inregistrat un volum de 295.107 actiuni PPLI, cotatia crescand cu 12%, pana la 5,6 lei.