Pietele europene au inceput saptamana cu scaderi importante, afectate negativ de reducerea estimarilor FMI de crestere a economiilor Statelor Unite si Japoniei in 2011 in urma efectelor negative ale preturilor la energie si mentinerii ridicate a ratei somajului.

Sectoarele industrial si de constructii au inregistrat cele mai importante scaderi ale zilei; la polul opus, evolutia pozitiva a actiunilor companiilor miniere a ajutat la limitarea scaderii indicelui londonez FTSE 100 la doar 0.04%, cel mai redus declin dintre principalii indici vest-europeni.

Estimarea de crestere economica facuta de FMI a contribuit si la declinul cotatiei petrolului, contractele pentru categoria Brent coborand pe piata londoneza cu 2.23% pana la $123.83/baril.

Cotatia monedei unice europene a scazut astazi in raport cu principalii parteneri comerciali, participantii la piata speculand ca decizia Bancii Centrale Europene de crestere a dobanzii de referinta va afecta negativ situatia financiara a tarilor europene care au beneficiat de ajutor financiar, fiind avuta in vedere chiar varianta intrarii Greciei in imposibilitate de plata.