La Sibex, investitorii de pe segmentul derivatelor au avut parte de revenirea cotatiilor pe plus, directie corelata cu evolutia burselor europene si cu semnale date de piata futures din SUA. Aceasta revenire in zona verde nu a atras insa si o crestere a volumului ci a evidentiat o reactie de prudenta a participantilor care asteapta semnale mai clare. Prin urmare volumul transferurilor era, la ora 17:15, de 2.200 contracte cu o valoare de 8,2 milioane de lei.

Pe segmentul financiar, evolutia cotatiilor derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia a fost una pozitiva, corelandu-se cu directia actiunii SIF Oltenia de pe piata suport. Culoarul de pret dintre minimul si maximul zilei pe scadenta scurta (iunie) nu a fost foarte larg, dar speculatorii au fost destul de prezenti pe piata, diferenta de 1,85 bani dintre punctele de referinta dovedindu-se suficient de atractiva. Prin urmare, pana la ora 17:15 participantii au realizat circa 1.500 contracte DFESIF5 iunie, cotatia de la ora mentionata crescand cu 0,85%. Pe scadenta septembrie se observau aproape 300 de contracte DESIF5, cotatia urcand cu 0,82%. Cresteri de 0,86 si 0,53% se inregistrau si pentru decembrie anul curent, respectiv pentru martie 2012, pe un volum mai redus.

Numarul total al contractelor DESIF5 realizate pana la ora 17:15 era de peste 1.800 reprezentand echivalentul a 1,8 milioane de actiuni ale emitentului SIF Oltenia.

In sectorul indicilor, cotatiile futures ale Dow Jones au crescut, in conditiile in care indicii burselor europene s-au aflat pe plus iar cotatia futures a indicelui DJIA s-a apreciat pe piata la termen americana. In SUA, optimismul din piata de la deschiderea NYSE s-a datorat faptului ca banca de investitii JP Morgan Chase a anuntat castiguri peste asteptari, acestea amplificand sperantele ca si rezultatele altor banci se vor imbunatati. Actiunea JPMorgan, componenta a indicelui Dow Jones a crescut cu 1,4% in debutul sedintei de pe Wall-Street.

Si pe piata Sibex se reflecta acesta stare de optimism, dar ceva mai moderat, astfel ca, la ora 17:15, indicele DJIA crestea 30 puncte pe scadenta iunie. Pe scadenta septembrie indicele inregistra la aceeasi ora o crestere de 51 puncte iar pe decembrie una de 37 puncte.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, conform datelor de la ora 17:15, se inregistrau 21 contracte pe scadenta iunie si o tendinta de crestere cu 0,40% a pretului, fiind vizibila o decorelare fata de piata suport unde actiunile FP au inchis usor in scadere.

In sectorul derivatelor pe petrol tendinta a fost una usor pe crestere, barilul fiind estimat la 107 dolari, dupa acumularea de 0,40%.

In ceea ce priveste aurul, metalul pretios crestea pe piata sibiana cu 10,2 dolari pe scadenta aprilie si cu 10,4 pe scadenta iunie. Conform specialistilor din cadrul GFMS Ltd, citati de Bloomberg, aurul ar putea creste pe plan global pana la 1.600 de dolari pe uncie in acest an, extinzand un raliu care a inceput inca din 2001, in conditiile in care investitorii au amplificat cererea de metal pretios pe fondul inflatiei in crestere. GFMS este cel mai importat consultant din lume cu privire la evolutia metalelor pretioase, specializat in cercetarea cu privire la pietele aurului, argintului si platinei.

Pe segmentul spot au fost tranzactionate 85.000 de actiuni SBX, cotatia depreciindu-se cu 3 bani, pana la 1,67 lei/actiune.