Bursa din Sibiu a anuntat lansarea la tranzactionare, incepand cu data de18 aprilie, a derivatelor pe cursul de schimb euro/dolar, se arata intr-un comunicat al Sibex. Noile instrumente sunt contractul futures pe cursul de schimb euro/dolar, denominat in lei, si contractul cu optiuni pe contractul futures pe cursul euro/dolar.

"Contractul futures, cu simbolul EUR/USD_RON, are ca activ suport raportul dintre moneda euro si dolarul SUA, marimea obiectului contractului este 10.000 lei x raportul dintre moneda europeana si dolarul american iar pasul de tranzactionare este de 0,00001 lei (0,1 lei/contract)", se mai spune in comunicat

Contractul va avea scadente trimestriale, lunile de initiere fiind martie, iunie, septembrie si decembrie, valabilitatea maxima a unui contract fiind de 12 luni.

Marja pentru contractul futures EUR/USD_RON este de 300 lei/contract.

Data scadentei contractului EUR/USD_RON este cea de-a doua zi de vineri anterioara celei de-a treia zi de miercuri din luna de scadenta. Daca ce-a de-a doua zi de vineri anterioara celei de-a treia zi de miercuri din

luna de scadenta nu este zi lucratoare, data scadentei va fi ziua lucratoare precedenta celei de-a doua zi de vineri anterioara celei de-a treia zi de miercuri din luna de scadenta.

Pretul de lichidare la scadenta a pozitiilor ramase deschise este egal cu valoarea pretului de cotare a contractului futures EUR/USD pentru aceeasi scadenta, publicat de Chicago Mercantile Exchange in ziua scadentei contractului EUR/USD_RON.

Optiunile EUR/USD_RON au la baza un contract futures EUR/USD_RON, sunt de stil american iar preturile de exercitare vor fi listate la distanta de 500 pasi.