Pietele europene au inceput saptamana cu scaderi importante, fiind afectate de anuntul agentiei de rating Standard & Poor's privind reducerea perspectivei rating-ului AAA al SUA la "negative", evolutia viitoare fiind conditionata de finalizarea negocierilor Congresului privind masurile de reducere a deficitului bugetar in urmatorii doi ani.

Agentia a justificat decizia prin faptul ca in lipsa initierii unui plan de limitare a deficitului bugetar profilul fiscal al SUA va deveni "semnificativ mai slab" decat cel al celorlalte tari cu rating AAA.

S&P a estimat ca sansele de reducere a rating-ului sunt de aproximativ 33% chiar in ipoteza adoptarii de catre Congres a unui plan de reducere a deficitului. Evolutiile negative de pe pietele europene au fost generalizate, majoritatea indicilor sectoriali suferind scaderi de peste un procent.

Cele mai afectate sectoare au fost cele financiar si de asigurari, precum si cel de exploatare si prelucrare a materiilor prime. Acestea s-au reflectat in particular in scaderile suferite de indicii