La Sibex, dupa cresterile importante de miercuri, cotatiile Dow Jones s-au mentinut in cea mai mare parte a timpului usor pe plus si in penultima sedinta a saptamanii. In partea a doua a zilei s-a observat insa, pentru scurt timp, si o tendinta negativa pe scadenta scurta. Variatiile nu au fost insa la fel de ample ca in sedinta precedenta.

Pe segmentul SIF directia a fost mai degraba una mixta, cu variatii nu foarte ample. Ca urmare, volumul schimburilor de pe intreaga piata Sibex a fost unul in scadere, pana la ora 17:15 fiind incheiate circa 2.000 de contracte cu o valoare de 12 milioane de lei.

Segmentul financiar a atras cea mai mare cota de lichiditate, DESIF5 fiind lider in topul instrumentelor tranzactionate cu peste 1.200 de contracte realizate pana la ora precizata. S-au consemnat tranzactii pe trei din cele patru scadente disponibile, termenul scurt (iunie), fiind preferat de investitori.

Pentru aceasta, pana inspre ora pranzului, cotatiile au evoluat pe plus. Apoi pretul a intrat pe minus dar a revenit destul de rapid pe o crestere modesta pana in jurul orei 16:00, cand a intrat din nou pe teritoriu negativ, fiind atinse apoi minimele zilei. La ora 17:15 cotatia DESIF5 iunie valora 1,62 lei/actiune, in scadere cu 1,21%. Pentru iunie DESIF5 pierdeau 0,26% iar pentru finalul anului curent tendinta era usor pe crestere cu un avans de 0,06%, pe un volum mic.

Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat pentru aproape 800 de contracte realizate pana la ora 17:15.

Cotatiile futures de la Sibex ale celui mai urmarit indice de pe mapamond au avut o evolutie preponderent pozitiva pe toate scadentele tranzactionate, in ton cu evolutia de pe piata futures din SUA. Unul dintre principalele motive ale directiei ascendente a Dow Jones au fost rezultatele bune obtinute de companiile americane, raportarile favorabile privind evolutia acestora din primul trimestru continuand si joi. In acelasi timp, in SUA, au fost raportate noi date din economie, numarul cererilor de ajutor de somaj scazand saptamana trecuta, dar mentinandu-se peste nivelul de 400.000, sugerand o oarecare pierdere de turatie in ceea ce priveste revenirea pietei muncii. In aceste conditii, la ora mentionata, indicele DJIA avea pe Sibex o variatie zero pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie cotatia indicelui afisa un plus de 35 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente. Investitorii tranzactionau indicele si pe scadenta decembrie 2011 cotatia pe acestea indicand un castig de doar 1 punct.

In aria derivatelor pe aur, pretul futures al unciei de la Sibex scadea cu 5,4 dolari pe scadenta iunie, in pofida faptului ca metalul nobil a urcat la noi cote record pe pietele de la New - York si Londra pentru a cincea zi la rand. Aceasta tendinta negativa de pe piata sibiana se inregistra insa pe un volum mic. Aprecierea metalului galben de pe pietele externe se justifica prin prisma deprecierii dolarului, respectiv a ingrijorarilor privind datoriile din zona euro, cererea pentru aur, ca plasament alternativ explodand. Dolarul a alunecat pana la cel mai scazut nivel din august 2008 fata de un cos de sase valute.

Pe segmentul derivatelor valutare, interesul a fost redus, in conditiile in care variatia raportului euro/leu pe termen scurt a fost mica. BNR a publicat un oficial de 4,0906 lei pentru un euro, curs usor in crestere. La Sibex, cotatia monedei unice pentru scadenta iunie se afla la un nivel apropiat de referinta BNR.

Au mai fost tranzactionate si derivatele pe petrolul de tip Light Sweet Crude, participantii estimand o crestere de 1,56% conform datelor de la ora 17:15.