Pe piata Sibex, penultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a stat sub semnul lipsei de la tranzactionare a derivatelor pe actiunile societatii de investitii financiare SIF5. Acestea au fost suspendate ca urmare a Adunarii Generale a Actionarilor programata sa se desfasoare la finalul acestei saptamani. De asemenea, numeroase alte simboluri au fost suspendate de la tranzactionare din acelasi motiv al desfasurarilor adunarilor generale.

Fara derivatele SIF5, investitorii s-au reorientat catre segmentul derivatelor pe indicele american Dow Jones Industrial Average, respectiv catre piata derivatelor pe aur si a celor valutare, acestea fiind sursele de lichiditate a pietei.

Prin urmare, volumul de transfer s-a redus, fiind la ora 17:15, de numai 500 contracte cu o valoare de aproape 6 milioane de lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones a atras cea mai mare cota din tranzactiile realizate. Cotatiile Dow Jones de la Sibex au evoluat pe plus, desi pe piata futures americana evolutia a fost mai degraba una plata iar cotatia celui mai urmarit indice de pe glob a deschis usor pe minus la NYSE, directie care s-a schimbat insa rapid dupa prima jumatate de ora de tranzactionare. In SUA, Departamentul Muncii a raportat joi ca numarul persoanelor care au aplicat pentru ajutor de somaj saptamana trecuta a crescut cu 25.000 pana la un total ajustat sezonier de 429.000, cel mai inalt nivel din ianuarie 2011 pana in prezent. Este pentru a doua oara in ultimele trei saptamani cand se inregistreaza o crestere a somajului, semn ca revenirea din piata americana a muncii a incetinit.

Doar un numar de 375.000 de aplicatii de somaj este considerat un indicator bun pentru noi locuri de munca. Cererile au atins nun nivel de 659.000 in timpul recesiunii. De asemenea, un alt raport a ilustrat faptul ca economia a crescut cu mai putin decat era asteptat si unele companii au indicat costuri in crestere. La Sibex, cotatia DEDJIA_RON crestea la ora 17:15 cu 92 puncte pentru iunie. Pentru septembrie indicele afisa un plus de 170 puncte iar pentru decembrie de 49 puncte. Pentru martie 2012, pretul futures la Dow Jones crestea 25 puncte.

Investitorii s-au orientat si catre piata aurului, cumparatorii aflandu-se in prim plan.

Scadenta iunie, devenita orizont investitional scurt dupa ce termenul mai s-a incheiat miercuri, a fost tinta speculatorilor care au tranzactionat sub influenta evolutiei de pe pietele externe, anticipand cresterea cotatiei metalului galben cu 24,1 dolari pe scadenta de luna viitoare. Aurul a atins noi valori record pe pietele internationale, dupa ce Banca Centrala americana a pledat pentru mentinerea dobanzii cheie catre zero pentru a sustine revenirea economica, contribuind astfel la mentinerea dolarului la un nivel scazut si implicit la cresterea cererii pentru metal nobil, ca plasament de valoare.

Perechea EURO/RON a fost la randul ei tranzactionata, variatiile fiind insa modeste.