La Sibex, in cea de a doua sedinta a saptamanii, participantii au tranzactionat pe fondul unor evolutii mixte ale cotatiilor de pe segmentul financiar respectiv in conditiile revenirii pe plus a pretului derivatului pe Dow Jones. De asemenea, si aurul a reintrat pe crestere. Miscarile de pret nu au antrenat insa o crestere a lichiditatii, numarul contractelor mentinandu-se in media inceputului de luna. Pana la ora 17:30 investitorii au incheiat 2.300 contracte, cu o valoare de 18,5 milioane lei.

In sectorul derivatelor pe indici, investitorii au speculat cresterea Dow Jones, inregistrata in contextul in care indicii burselor europene au evoluat pe plus iar cotatia futures a indicelui DJIA inregistra o evolutie pozitiva in SUA. De asemenea, la NYSE, actiunile cresteau la deschidere, ca efect al unei afaceri a Microsoft care a fost de acord sa cumpere serviciul de telefonie pe internet Skype pentru 8,5 miliarde de dolari.

Companiile americane au reusit sa adune mari sume de bani cash si au inceput sa le foloseasca pentru achizitii, dividende si rascumparari de actiuni, firmele de pe segmentul tehnologic fiind cele care detin cele mai mari rezerve de bani. Achizitionarea Skype este cea mai mare afacere a Microsoft in istoria de 36 de ani a companiei. Pe langa acest fapt, si raportarile trimestriale, care au indicat castiguri mai mari decat asteptarile au ridicat de asemenea preturile pe Wall-Street. La Sibex pretul futures al Dow Jones s-a aflat pe crestere pentru toate scadentele tranzactionate. La ora 17:30 cotatia indicelui DJIA se aprecia cu 76 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie avansul era de 109 puncte. La aceeasi ora, investitorii tranzactionau indicele american si pe scadenta decembrie 2011, cotatia pe aceasta indicand un plus mai modest, de 25 puncte. Pentru prima scadenta din 2012 indicele castiga 48 de puncte. Numarul contractelor DEDJIA_RON realizate era de 1.026.

Derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia a continuat sa se afle in prim plan cu circa 1.050 de contracte incheiate pana la ora mentionata, majoritatea pe scadenta scurta (iunie). Speculatorii au beneficiat de schimbari de directie minus/plus, pentru ca, in partea a doua a zilei, tendinta de apreciere sa fie mai puternica. La ora 17:30 cotatia DESIF5 iunie valora 1,55 lei, in crestere cu 0,65%. Pentru septembrie DESIF5 se aprecia 0,87%. In schimb, pentru decembrie se observa o scadere de 0,61% iar pentru prima scadenta trimestriala din 2012 o corectie de 4,89%, pe un volum foarte redus in raport cu ambele termene.

O crestere a nivelului de contracte s-a inregistrat pe segmentul marfuri, unde derivatul pe uncia de aur, denominat in lei a atras, pana la ora 17:30 un numar de 177 contracte. Speculatorii au pus miza pe "verde", pe termen scurt, cotatia metalului pretios inregistrand un avans de 13,9 dolari/uncie pentru scadenta iunie. In schimb, pe septembrie pretul aurului scadea, pe un volum mic. Aurul a crescut pentru a treia zi la New York, in conditiile in care ingrijorarile privind datoriile din zona euro au amplificat cererea de metale pretioase, ca investitii de protectie. Standard & Poor's a retrogradat luni ratingul privind datoria Greciei pentru a patra oara din aprile 2010 incoace.

Investitorii au manifestat un interes in crestere si pentru paritatea EUR/USD, denominata in lei, numarul de contracte ajungand la nivelul de aproape 100, cel mai bun de la lansarea noului produs. De aceasta data s-a mizat pe revenirea pe plus a euro fata de dolar, moneda unica castigand 0,23%.

Pe segmentul petrolier, pretul futures de la Sibex al barilului de tip Light Sweet Crude crestea cu 1,35% pana la 102,33 dolari.