Pietele europene au incheiat saptamana cu o sesiune de evolutii pronuntat negative, influentate de anunturile legate de planurile de reesalonare a datoriei publice a Greciei. Sectorul bancar a fost cel mai afectat de stirile zilei, indicele Stoxx 600 Banks coborand cu 0.80% pana la 193.79 puncte.

Agentia de rating Fitch a redus rating-ul pentru obligatiunile guvernamentale ale Greciei cu trei trepte de la BB+ la B+, declarand ca sunt posibile scaderi ulterioare in functie de evolutia implementarii masurilor de reforma fiscala si structurala la nivel national.

In paralel, agentia a declarat ca riscul de intrare a Greciei in imposibilitate de plata este semnificativ, in aceasta situatie incadrandu-se si varianta de amanare a scadentei obligatiunilor elene discutata saptamana trecuta de ministrii de finante din zona euro.

Fitch apreciaza ca o prelungire a maturitatii obligatiunilor echivaleaza cu un default si va modifica corespunzator rating-ul intr-o astfel de eventualitate. In paralel, presedintele Bancii Germaniei a declarat ca o prelungire a maturitatii obligatiunilor elene le va face ineligibile ca garantii pentru imprumuturile acordate de ECB.