Contractul futures pe perechea EUR/USD, tranzacţionat în lei, a atins un nou record de lichiditate la Sibex, in prima sedinta de tranzactionare din iunie fiind incheiate 4.281 de contracte, in valoare de aproximativ 15 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Astfel, în doar o şedinţă, a fost tranzacţionat peste 55% din volumul realizat pe acest simbol în lună anterioara. In total, pe piata sibiana au fost incheiate peste 11.000 de contracte futures, cu o valoare de aproximativ 121 milioane de lei. Astfel, in prima zi din iunie s-a tranzactionat aproximativ 12% din totalul inregistrat in mai si 25% din totalul lui aprilie.

Pondrea EUR/USD:RON în volumul total al şedinţei a fost de 36,6%.

  • “Recordul e realizat de angajatii de la Sibex, de domnul Simionescu, in calitate de presedinte si de mine, in calitate de consilier pe probleme de tranzactionare. Bineinteles, a fost si aportul pietei, care a fost foarte volatila azi. Tranzactiile ar fi fost si mai mari daca nu exista scandal, daca domnul Teodor Ancuta nu ar fi facut scandal, daca domnul Paul sau domnul Tepes nu ar fi facut scandal. Vreau ca peste trei luni, dup ace voi fi investit ca presedinte – director general sa le demonstrez ca Bursa din Sibiu poate sa volume de zece ori mai mari”, a declarat Cristian Sima,care in present este consilier pe probleme de tranzactionare la Sibex. 

La sfarsitul lunii aprilie, actionarii Sibex au ales un nou Consiliu de Administratie al Bursei din Sibiu, din care fac parte Alexandru Gaitan, Paul Miclaus, Dan Simionescu, Gabriel Filimon si Cristian Sima in calitate de presedinte. Ulterior, Tribunalul Sibiu a emis o ordonanţă preşedinţială care suspendă, temporar, executarea hotărârii de alegere a unui nou Consiliu de Administraţie al Sibex, ca urmare a unui demers al lui Nicolae Vaidescu, un acţionar al societăţii. In data de 16 mai, Consiliul de Administratie al Bursei din Sibiu a hotarat revocarea lui Teodor Ancuta din functia de presedinte al Bursei din Sibiu si a aprobat numirea lui Dan Simionescu in functiile de presedinte si director general al societatii.

Dupa revocarea din fruntea Sibex, Teodor Ancuta a declarat pentru ziarul Bursa ca Adunările Generale ale Acţionarilor Sibex de la finele lunii aprilie s-au desfăşurat cu încălcarea Legii 31/1990 şi a Actului Constitutiv. Totodata, el mai spune ca şedinţa de CA din 23 mai, in care a fost revocat din functia de presedinte al Sibex, a fost convocată duminică, pe email, iar convocatorul nu a fost trimis nici pe fax, nici pe email societăţii.

“Şi această şedinţă a continuat seria încălcărilor reglementărilor legislative în vigoare, culminând cu convocarea AGEA la Depozitarul Sibex şi CRC pentru revocarea membrilor CA şi alegerea unui alt consiliu; ori, pentru revocarea membrilor CA, se convoacă AGOA şi nu AGEA”, a mai spus el.