Pietele europene au suferit astazi o noua sesiune de evolutii negative, aversiunea pentru risc a investitorilor fiind alimentata de absenta unor indicatii privind introducerea in SUA a unui nou set de masuri de quantitative easing, precum si de lipsa unui consens european privind modalitatea optima de abordare a problemei ajutorului financiar necesar Greciei in perioada urmatoare.

Printre cele mai importante influente negative ale zilei s-au numarat evolutiile sectoarelor minier, afectat de scaderea cotatiilor materiilor prime pe piata londoneza, financiar si tehnologic. Disputa privind modalitatile de abordare a asistentei financiare pentru Grecia a adaugat o noua divergenta de opinii intre oficialitatile germane si cele ale Bancii Centrale Europene.

Ministrul de finante german a adresat presedintelui ECB Jean-Claude Trichet si celorlalti ministri de finante din zona euro o scrisoare sustinand alternativa extinderii cu sapte ani a maturitatii obligatiunilor Greciei si indicand ca discutiile pe tema asistentei financiare ar trebui sa includa o contributie semnificativa din partea creditorilor privati actuali. Pozitia este in conflict cu cea a oficialilor ECB, care prefera ca implicarea detinatorilor de bonduri elene sa fie una strict voluntara, si a generat reactii negative din partea guvernului francez care se opune introducerii unor masuri de restructurare a datoriei Greciei.