Bursele europene au scazut luni, pana la un nivel apropiat de minimul ultimelor trei luni, in conditiile in care amanarea deblocarii urmatoarei transe din ajutorul extern acordat Greciei a dus la intensificarea temerilor cu privire la evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, potrivit AFP. Bursa din Milano a inregistrat cele mai mari scaderi, fiind influentata si de anuntul Moody's privind o posibila retrogradare a ratingului Italiei.

La ora 11:00 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst 300 scadea cu 0,9%, la 1.077,37 puncte. Totodata, AFP arata ca indicele FTSE 100 al Bursei din Londra, indicele DAX 30 al Bursei din Frankfurt si CAC 40, indicele Bursei din Paris, au inregistrat pierderi cuprinse intre 0,7% si 1,1%. Indicele principal al Bursei din Milano cobora cu 2,5%.

Actiunile din sectorul bancar au inregistrat cele mai mari pierderi, fiind afectate in special bancile italiene, dupa ce Moody's a amenintat ca ar putea reduce ratingul Italiei, din cauza obstacolelor ce stau în calea creşterii economice a ţării, a riscurilor asociate cu eforturile acesteia de a-şi reduce datoria şi a unei posibile creşteri a costurilor de finanţare. Astfel, actiunile Intesa SanPaolo si UniCredit au coborat cu 3%, respectiv 2,5%. Indicele ce masoara performantele sectorului bancar european, STOXX Europe 600 Banking Index, a scazut cu 1,6%, dupa ce pe parcursul acestui an a pierdut peste 7%.

Ministrii de finante din zona euro tin sub presiune Grecia, aratand ca autoritatile ar trebui sa adopte masuri de austeritate mai dure inainte de a lua o decizie finala in ceea ce priveste eliberarea transei de 12 miliarde de euro din ajutorul financiar extern.

"Stim cu totii ca e nevoie de mai mult timp pentru a rezolva problema. Am vazut la TV reactia publicului din Grecia in timpul acestui sfarsit de saptamana. Toata aceasta incertitudine omoara pietele, reduce volumele (de tranzactionare - n.r.)", a declarat Adrian Fitzpatrick, sef de tranzactionare pe Europa la Aegon Asset Management.

Ministrii de finante din zona euro, reuniti la Luxemburg, au amanat o decizie finala privind deblocarea celor 12 miliarde de euro, transa din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), pana cand se vor introduce masuri suplimentare de austeritate.

La inceputul acestei saptamani, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste modul in care vor fi implicati investitorii privati in al doilea pachet de sprijin financiar ce va fi acordat Greciei. Inalti oficiali europeni au spus ca este putin probabila incheierea unui acord la summitul liderilor europeni de saptamana viitoare, iar aceasta decizie ar putea fi intarziata pana la mijlocul lunii iulie sau chiar mai tarziu.

In schimb, Fondul Monetar International ar putea plati rapid urmatoarea transa din ajutorul financiar oferit Greciei, pentru a acorda Uniunii Europene o perioada suplimentara de timp pentru a putea finaliza al doilea pachet de sprijin destinat statului elen, a scris saptamana aceasta Reuters, citand surse europene.