La Sibex, sedinta de marti a adus o stare de optimism moderat al investitorilor, care au mizat pe cresterea cotatiilor Dow Jones, a euro fata de dolar si a aurului. Si leul a avut o sedinta mai buna, recuperand usor din terenul pierdut in fata euro, pe termen scurt. In schimb, pretul futures al actiunii SIF Oltenia nu a avut o directie unitara. Investitorii au incheiat pana la ora 17:30 un numar de 4.200 contracte, dintre care 459 optiuni, valoarea tranzactiilor fiind de 32 milioane de lei.

Totodata, au fost tranzactionate 100.000 de actiuni Sibex pe segmentul spot.

Segmentul derivatelor valutare a fost din nou vedeta sedintei, de data aceasta prin paritatea EUR/USD, tranzactionata in lei. Spread-ul extrem de redus dintre cotatiile de la vanzare si cumparare si sumele mici necesare investitiei au determinat investitorii sa speculeze revenirea pe plus a monedei unice fata de dolar. La ora 17:30, numarul contractelor EUR/USD_RON era de 1.172, moneda europeana inregistrand o crestere de 0,42% pe scadenta septembrie. Ascensiunea euro s-a inregistrat in contextul in care actiunile europene si-au revenit dupa atingerea minimelor din ultimele trei luni, in asteptarea cu optimism a votului de incredere al paramentului grec pentru noul cabinet elen.

In acelasi timp, dolarul s-a depreciat fata de majoritatea valutelor reprezentative, in asteptarea raportului din SUA privind vanzarile de case noi, pentru care previziunile indicau o scadere in mai, fapt care justifica politica Rezervei Federale Americane, de a mentine ratele dobanzilor la un nivel scazut record. Pe plan extern, dolarul a scazut aproape de minimul dintr-o saptamana, inainte ca factorii de decizie ai FED sa inceapa o intalnire de doua zile, pe fondul semnelor ca economia SUA isi incetineste cresterea.

Si perechea euro/leu s-a mentinut in atentia jucatorilor cu 358 contracte realizate pana la ora 17:30. Dupa ce moneda nationala a pierdut puternic teren in fata celei europene in ultimele sedinte, ca efect al prelungirii crizei din Grecia, de aceasta data leul a recuperat usor pe scadenta scurta. Astfel, la ora 17:30, moneda nationala se aprecia cu 0,37 bani pentru septembrie. In schimb, pentru decembrie 2011 si martie 2012 se observau cresteri usoare ale euro.

O activitate in crestere s-a inregistrat si pe piata aurului, indeosebi pe contractul SIBGOLD a carui marime este de doar o uncie. Pe scadenta august, numarul contractelor incheiate era de 100, uncia apreciindu-se cu 4,1 dolari. Pentru simbolul SIBGOLD_RON, echivalent cu 10 uncii, numarul contractelor realizate era de 55, pretul metalului galben urcand cu 7 dolari pe scadenta iunie. Pe plan extern, se specula ca aurul ar putea crestere pentru a sasea zi la rand la New York, pe fondul crizei din Grecia si slabirii dolarului, metalul pretios fiind considerat un instrument de refugiu.

Pe segmentul indicilor s-a inregistrat o lichiditate buna, pana la ora 17:30 fiind realizate peste 800 contracte. Indicii celor mai importante burse din Europa au crescut in timp ce pe piata futures din SUA cotatiile DJ s-au aflat la randul lor pe plus, semnalizand deschiderea verde de pe Wall-Street. Optimismul din SUA se inregistra in contextul in care asteptarile privind rezolvarea crizei din Grecia si evitarea unor riscuri similare pentru alte tari au crescut.

Ministrii de finante din zona euro au declarat ca guvernul grec trebuie sa parcurga, pana la 3 iulie, pasii pentru a obtine ajutoarele in valoare de 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de la Fondul Monetar International. In aceste conditii piata se astepta la un vot de incredere pentru noul cabinet al prim-ministrului grec George Papandreou, acesta fiind primul dintre cele trei obstacole pe care guvernul trebuie sa treaca pentru a evita falimentul. Cu toate acestea, incertitudinile inca planau asupra pietelor, intrucat discutiile din parlamentul elen erau asteptat sa se prelungeasca foarte mult. La Sibex, la ora 17:30, indicele DJIA crestea cu 57 puncte pe scadenta septembrie si cu 87 puncte pe decembrie 2011. Pe scadenta martie 2012 se observa un plus de 75 puncte.

Pentru contractul DESIF5, pretul pe scadenta septembrie a deschis pe plus, dar a trecut pe minus in jurul orei pranzului. Dupa deschidea din SUA, scaderea s-a temperat, iar dupa ora 17:30 DESIF5 septembrie a intrat din nou pe plus, castigand 0,27%. Pentru scadenta decembrie 2011 si martie 2012 s-au inregistrat cresteri de 0,33 si 0,69%. Numarul contractelor DESIF5 era de peste 1.200.