La Sibex, cotatiile celor mai lichide instrumente s-au depreciat in penultima sedinta a saptamanii, in conditiile in care pietele financiare ale lumii au reactionat dupa ce Federal Reserve a redus prognoza de crestere economica a SUA pentru anul curent si anul viitor. Mai mult, Fed nu a dat nici semnale ca ar putea continua programul de stimulare a economiei. Indicii reprezentativi ai burselor europene au inregistrat scaderi importante, iar futures-ul din SUA a indicat deschiderea descendenta de pe Wall Street. In aceste conditii, lichiditatea de pe piata Sibex a crescut puternic, numarul contractelor incheiate pana la ora 17:30 fiind de aproape 10.000, cu o valoare de aproape 100 milioane de lei.

Motorul pietei a fost simbolul DEDJIA_RON, variatiile pe scadere fiind puternice, ele asigurand randamente ridicate speculatorilor cu pozitii pe vanzare. Conform datelor de la ora 17:30 numarul contractelor DEDJIA_RON era de 5.500 ritmul tranzactiilor continuand sa fie unul foarte ridicat, speculatorii urmand sa tranzactioneze in paralel cu evolutia de pe Wall Street pana la ora inchiderii sedintei Sibex (19:00). Cotatiile futures de la Sibex ale celui mai urmarit indice de pe mapamond au avut o evolutie in ton cu evolutia de pe piata din SUA unde indicii actiunilor se depreciau puternic ca urmare a stirilor nefavorabile din piata muncii.

Numarul persoanelor care au completat cereri de ajutor de somaj pentru prima data saptamana trecuta a crescut cu mai mult decat era asteptat sugerand dificultati privind revenirea pietei muncii. Aceste date au venit la doar o zi dupa ce declaratiile presedintelui Fed, Ben Bernanke au indicat o viziune pesimista cu privire la economie, care a determinat investitorii sa vanda dupa un raliu de patru zile. La ora 17:30, indicele DJIA avea pe Sibex o variatie pe scadere de 283 puncte pe scadenta septembrie, care asigura un randament de 47%. Pe scadenta septembrie cotatia indicelui afisa un minus 275 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente iar pe martie 2012 de 147 puncte.

Speculatorii au tranzactionat puternic si pe paritatea EURO/USD, volumul derivatului pe aceasta ajungand, la ora 17:30, la circa 1.500 de contracte. Speculatorii au exploatat intarirea puternica a dolarului fata de moneda unica europeana. Pe plan extern, moneda americana s-a apreciat fata de euro precum si fata de toate celelalte valute importante ca efect al declaratiilor lui Ben Bernanke care a indicat ca Rezerva Federala nu va lua masuri de stimulare a economiei care ar putea eroda valoarea monedei. La Sibex dolarul castiga 1,67% fata de euro.

Segmentul financiar s-a mentinut in top prin intermediul contractului futures DESIF5, simbol care este lider pe segmentul derivatelor pe actiuni. La ora 17:15 se observau circa 1.600 de contracte DESIF5. S-au consemnat tranzactii pe toate cele patru scadente disponibile, termenul scurt (septembrie), fiind preferat de investitori care au estimat scaderi importante.

In aria derivatelor pe aur, pretul futures al unciei de la Sibex scadea cu 32 dolari pe scadenta august pe contractul SIBGOLD de o uncie, in conditiile in care aurul a scazut la New York de la maximul ultimilor sapte saptamani, pe fondul intaririi dolarului. Numarul contractelor SIBGOLD era de peste 300.