In ultima sedinta a saptamanii, participantii de pe piata Sibex au tranzactionat pe fondul unei tendinte de crestere inregistrata pe segmentul indici, pentru DESIF5 si pentru moneda unica europeana fata de dolar. Totodata, si leul a crescut usor fata de moneda europeana. Directia pozitiva a fost vizibila si pe bursele europene, cei mai importanti indici inregistrand aprecieri. La ora 17.15, numarul total de contracte se situa la 5.500 cu o valoare de 60 milioane de lei.

De-a lungul celor cinci sedinte ale perioadei 20-24 iunie, jucatorii au incheiat circa 35.000 de contracte cu o valoare de aproximativ 330 milioane de lei, inregistrandu-se cea mai buna saptamana din iunie la Sibex.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average s-a mentinut cel mai tranzactionat instrument, volumul contractelor realizate pana la ora 17.15 fiind de 3.800. Dupa scaderile masive de joi, cotatiile futures ale DJ de la Sibex au inregistrat cresteri inca de la deschidere, acestea fiind apoi incurajate si de pretul futures din SUA. Cu toate acestea, deschiderea de la NYSE a indicat scaderi pentru cel mai cunoscut indice de pe glob, iar aprecierile de la Sibex s-au redus. In SUA au fost publicate noi date economice importante, care au indicat o crestere a comenzilor pentru bunurile de folosinta indelungata cu 1,9% in mai dupa o scadere de 2,7% in aprilie, fapt care a mai micsorat temerile privind incetinirea ritmului productiei.

Cu toate acestea, evolutia indicilor pe Wall-Street era una pe scadere, dupa ce ingrijorarile fata de criza datoriilor din Europa s-au amplificat dupa o scurta suspendare a tranzactionarii unor mari banci italiene. La Sibex, cu circa o ora si jumatate inaintea inchiderii, cotatiile DEDJIA_RON se mentineau pe plus. Astfel, pentru septembrie pretul futures al Dow Jones castiga 38 puncte, in timp ce pe decembrie aprecierea era mai puternica cifrandu-se la 90 puncte. Pentru martie 2012 cotatia Dow Jones se aprecia cu doar 6 puncte. Cresterile se mentineau dupa ce joi cotatiile futures de la Sibiu au inchis cu deprecieri mai mari decat cea a Dow Jones de la NYSE, indicele recuperand in a doua parte a sedintei, cand piata sibiana se inchisese. Raportat la intreaga saptamana, derivatul Dow Jones a atras circa 16.000 de contracte.

Pe segmentul derivatelor valutare, participantii au speculat, pana la ora 17.15, revenirea pe crestere a euro fata de dolar, moneda unica recuperand din pierderea importanta din ziua anterioara. Participantii au incheiat, pana la ora mentionata, un numar de aproape 900 contracte EUR/USD_RON, cotatia monedei europene crescand cu doar 0,08%, pe scadenta septembrie, dupa ce, pe parcursul sedintei, aprecierea a fost mai puternica. Pe plan extern, moneda utilizata in 17 tari europene si-a continuat declinul fata de dolar pe fondul speculatiilor ca un angajament al Uniunii Europene pentru stabilizarea economiei din regiune nu va rezolva criza datoriilor din Europa. Grecia a declarat ca nu a decis sa voteze pentru noul planul de austeritate. Liderii UE au promis ca vor sprijini redresarea Greciei si impiedicarea intrarii in incapacitate de plata atata timp cat prim-ministrul George Papandreou, care a castigat recent un vot de incredere, va continua masurile de reduceri bugetare.

Pe segmentul financiar, cumparatorii au beneficiat de cresteri ale cotatiilor futures ale DESIF5 pe termen scurt si mediu. Si pe piata suport actiunea SIF Oltenia a avut o zi "verde" incheiata cu o apreciere de 0,73 %. Numarul contractelor DESIF5 era de 700 iar cotatia DESIF5 crestea pentru septembrie cu 0,70% si pentru decembrie cu 0,68%.

S-au inregistrat tranzactii si pe derivatele Fondul Proprietatea observandu-se o crestere de 1,85% pe septembrie.

Pe segmentul derivate pe marfuri, uncia de aur a fost tranzactionata prin contractele SIBGOLD si SIBGOLD_RON. Pentru contractul SIBGOLD, echivalent cu o uncie, participantii au estimat o crestere de 5,5 USD pe scadenta august, iar pe contractul SIBGOLD_RON, echivalent cu 10 uncii, o scadere de 6,6 dolari pe scadenta iunie.