La Sibex, sedinta de marti a stat sub semnul unei atitudini de prudenta a investitorilor, manifestata pana la deschiderea bursei de pe Wall Street, cand ritmul tranzactiilor a crescut puternic. Pe segmentul indici cotatiile au testat ambele directii, pentru ca ulterior, sa se impuna o tendinta de crestere. Si euro a variat mixt fata de dolar, in timp ce pentru derivatele pe actiunile SIF5 cotatiile au crescut. Si preturile aurului au crescut, sedinta fiind una de scadenta pentru contractele SIBGOLD iunie si SIBGOLD_RON iunie.

La ora 17:30, numarul contractelor era de 4.500, 33% dintre acestea fiind incheiate dupa deschiderea NYSE, valoarea tranzactiilor fiind de 53 milioane de lei.

Pe segmentul indicilor, de la deschidere si pana in jurul pranzului cotatia DEDJIA_RON pe scadenta iunie s-a aflat pe plus pentru ca apoi, intre 12:00 si 14:30 pretul sa intre pe minus. Revenirea pe plus s-a petrecut sub influenta directiei de crestere a pietei futures din SUA, si a fost confirmata si de deschiderea de la NYSE.

Aceasta evolutie a venit pe fondul optimismului identificarii unei solutii pentru criza datoriilor din Grecia, Parlamentul grec dezbatand o serie de reduceri ale cheltuielilor bugetare, ridicari de taxe si privatizari, masuri nepopulare, dar menite a scoate tara de sub amenintarea incapacitatii de plata, permitand totodata continuarea primirii de ajutor de la UE.

Pe piata Sibex, la ora 17:30, indicele DJIA crestea cu 119 puncte pe scadenta septembrie 2011. Pe scadenta decembrie cotatia Dow Jones afisa o apreciere de 100 puncte. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta martie 2012, indicele inregistrand un plus de 130 puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare, euro a fluctuat mixt fata de dolar inaintea votului parlamentarilor eleni cu privire la masurile de austeritate. Moneda de schimb comuna a recuperat terenul pierdut in fata dolarului, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a declarat ca factorii de decizie sunt foarte vigilenti, semnalizand ca este posibila o majorare a dobanzii de referinta saptamana viitoare. Si la Sibex euro dadea semne de crestere fata de dolar, cotatia de la ora 17:30 indicand un castig de 0,72% pe scadenta septembrie. Numarul contractelor EUR/USD_RON era de peste 700.

Speculatorii evolutiei pretului DESIF5 au beneficiat de cresteri, nu foarte ample, evolutie corelata cu cea din piata suport, unde s-a inregistrat tot un avans usor al actiunilor SIF5. Directia pozitiva a fost influentata si de optimismul de pe bursele europene, unde indicii reprezentativi au inregistrat castiguri. La ora 17:30, numarul contractelor DESIF5 era de 323, cele mai multe pe scadenta septembrie in raport cu care se observa o apreciere de 0,60% a cotatiei. Pentru decembrie DESIF5 castiga 0,51%.

In piata derivatelor pe marfuri s-a mizat pe cresterea pretului futures al metalului pretios. Pe plan international, aurul a stopat o serie de patru sedinte de pierdere, temerile investitorilor fata de situatia datoriilor europene revitalizand cumpararile de aur, ca plasament de siguranta. Temerile au fost alimentate de declaratia lui Juergen Stark, membru in Consiliul Bancii Centrale Europene, care a precizat ca nu se asteapta ca, in cazul respingerii masurilor de austeritate, comunitatea internationala sa finanteze in continuare Grecia.

Pentru contractul SIBGOLD_RON iunie, participantii au putut tranzactiona pana la ora 16:45, estimand o crestere de 2 dolari. Pentru acest contract, pretul de lichidare la scadenta a pozitiilor ramase deschise este egal cu cotatia P.M. de referinta a aurului, comunicata de London Gold Market Fixing Ltd. in ziua scadentei, cifrata la 1499 dolari/uncie. Inchiderea pozitiilor deschise este efectuata de catre Casa Romana de Compensatie dupa inchiderea sedintei de tranzactionare. Pentru scadenta august, cotatia SIBGOLD_RON crestea cu 3 dolari.

S-au inregistrat tranzactii si pe derivatele pe petrolul de tip Light Sweet Crude, cotatia apreciindu-se cu 0,51%.