VIDEO E oficial: oferta Petrom e un esec. Ministerul Economiei spune ca "va monitoriza evolutia pietelor" pentru a decide momentul prielnic pentru reluarea vanzarii actiunilor
"Actualul Guvern s-a angajat intr-un program ambitios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, prin metode transparente. Programul isi propune efectuarea de privatizari la preturi corecte si reale si cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Bucuresti", mai arata Ministerul Economiei.
Ministerul Economiei mai sustine ca va continua programul de privatizare a companiilor aflate in subordinea sa prin metode transparente, incurajand cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Romania.
Romania nu este disperata in acest moment sa vanda actiuni listate la Petrom la orice pret si in orice conditii, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
Pretul minim, unul din motivele esecului ofertei Petrom
Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a declarat pentru HotNews.ro ca pretul minim stabilit de Guvern, de 0,37 lei pe actiune, este unul din motivele pentru care oferta OMV Pterom nu a avut succes.
El a aratat ca pentru micii investitori, care au avut rezervata o transa de 15% din oferta, acest pret a fost mult prea apropiat de pretul din piata, iar discontul neinteresant. Totodata, el reclama si lipsa publicitatii pentru aceasta oferta care sa atraga micii investitori care nu sunt inca prezenti pe piata de capital.
In ceea ce priveste investitorii institutionali, acestia ar fi preferat un pret cu circa 10% mai mic. Mihai Chisu arata ca intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare si a preferat un pret de 0,37 lei, adica pretul mediu din ultimele 12 luni.
"Eu cred ca daca pretul minim era de 0,33 lei/actiune erau sanse destul de mari ca oferta sa se incheie la un pret mai mare, poate chiar mai mare de 0,37 lei. Asta deoarece se nastea competitia intre investitori", a precizat brokerul.
Guvernul a stabilit, marti, un pret minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom de 0,3708 lei/titlu, iar pretul maxim a fost stabilit la 0,46 lei/actiune.
Oferta este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.
Guvernul intentioneaza sa scoata pe bursa si actiunile de la Transelectrica, Transgaz si Romgaz.
Ministerul Economiei va vinde un pachet de 15% din actiunile Transelectrica in octombrie, a declarat ministrul economiei, Ion Ariton. De asemenea, in decembrie, va fi scos un pachet de 15% din actiunile Transgaz. Ariton a precizat ca Romgaz vor fi listat la bursa anul viitor.
Ministerul Economiei detine 73,69% din actiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz si 20,6% din OMV Petrom.
In luna august a anului trecut Guvernul a decis sa vanda la bursa actiuni la Transelectrica, Transgaz si Romgaz, operatiune prin care estima ca ar obtine in total aproape 170 milioane euro.
Ariton: Actiunile de la Transelectrica vor fi scoase pe bursa in octombrie iar de la Transgaz, in decembrie
VIDEO UPDATE Guvernul: Pretul minim al unei actiuni de la Petrom va fi de 0,37 lei

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Iar statul isi aduce aminte de investitori doar cand vrea sa le dea cate-o teapa. Toti "specialistii" isi dau cu parerea pe la televizor dar cand vine vorba de banii lor lucrurile stau cu totul altfel.De parca afacerile bune si unice se anunta la televizor.
La noi e altfel,e plin de specialisti in bursa,incepand cu primul ministru care zicea ca "va vinde actiunile PETROM (simbol bursier SNP) mai scump decat a vandut PSD-ul".Si cica de vina ca nu s-a vandut e intermediarul.De parca intermediarul ar putea ingrasa porcul in ajun ,recte sa creasca subit atractivitatea companiei.De parca afacerile profitabile si unice se anunta la televizor din "bunatate" si dorinta de a imparti profitul cu altii.
Cand avem atatia specialisti,ce rost are sa ceri parerea investitorilor care isi risca banii?! E foarte frumos sa iti dai cu parerea numai ca atunci cand e vorba de banii tai lucrurile se schimba complet.
Lui PETROM i se falfaie de actionari .De cateva trimestre PETROM nici nu mai publica bilanturile contabile pe bursa desi are aceasta obligatie.
De ce?
Daca eu vreau sa-mi vand masina cu un anumit pret dar nu reusesc, inseamna ca am suferit un esec?
Masina ramane a mea, o bag in garaj si n-am decat sa scad din pret sau sa astept o conjunctura mai favorabila.
dar sa anunti asa "apocaliptic" ca a fost vb de un esec mi se pare cam deplasat.
ca doar nici investitorii nu sunt prosti sa se repeada cu milioanele, de la prima strigare.
Se sondeaza piata, se fac speculatii si poate peste 6 luni sau un an situatia va fi alta.
Un esec ar fi daca Romania n-ar reusi sa vanda acele actiuni nici peste un an , nici peste 2 , nici peste 5.
Atunci da, am intelege ca e un esec.
dar de la "prima strigare"...e aiurea sa o dai deja cu "esecul" ca si cum totul este ireversibil.
Faptul ca Romania n-a reusit sa vanda la ora asta, la pretul scontat, nu inseamna neaparat ca Romania a pierdut. Despre esec...nici vorba.
Adica ..ma rog, si vorba jurnalistei, tot vorba e....
Ori nu ati vrut, ori nu ati putut!! rezultatul conteaza si este asa cum era de asteptat!! NU va pricepeti nici sa vindeti desi era de asteptat ca domeniul energiei sa intereseze investitoriii!! Ce naiba s-a intamplat?! Se pare ca nu prea ati vrut decat de ochii BM si ai FMI!! I
Dupa 20 de ani de privatizari dubioase, evident ca aceasta incercare a fost un "esec" dupa standarde mioritice.
Hotnews, daca ai coloana vertebrala, schimbi ineptia asta de titlu. Trebuie sa prezinti stiri, nu sa le inventezi. Pe cine citezi la partea cu esecul?
Se vede ca cei din guvern nu cunosc psihologia romanului.