Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom s-a incheiat astazi (22 iulie-n.r.), subscriptiile inregistrate fiind sub nivelul necesar de 80%, a anuntat Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, Guvernul va monitoriza evolutia pietelor si va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vanzare a pachetului de 9,84%. "Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni OMV PETROM nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse", mai precizeaza Ministerul. Acesta sustine ca semnalul dat investitorilor este acela ca Executivul "isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost unul foarte important si receptionat pozitiv".

"Actualul Guvern s-a angajat intr-un program ambitios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, prin metode transparente. Programul isi propune efectuarea de privatizari la preturi corecte si reale si cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Bucuresti", mai arata Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei mai sustine ca va continua programul de privatizare a companiilor aflate in subordinea sa prin metode transparente, incurajand cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Romania.

Romania nu este disperata in acest moment sa vanda actiuni listate la Petrom la orice pret si in orice conditii, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Pretul minim, unul din motivele esecului ofertei Petrom

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a declarat pentru HotNews.ro ca pretul minim stabilit de Guvern, de 0,37 lei pe actiune, este unul din motivele pentru care oferta OMV Pterom nu a avut succes.

El a aratat ca pentru micii investitori, care au avut rezervata o transa de 15% din oferta, acest pret a fost mult prea apropiat de pretul din piata, iar discontul neinteresant. Totodata, el reclama si lipsa publicitatii pentru aceasta oferta care sa atraga micii investitori care nu sunt inca prezenti pe piata de capital.

In ceea ce priveste investitorii institutionali, acestia ar fi preferat un pret cu circa 10% mai mic. Mihai Chisu arata ca intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare si a preferat un pret de 0,37 lei, adica pretul mediu din ultimele 12 luni.

"Eu cred ca daca pretul minim era de 0,33 lei/actiune erau sanse destul de mari ca oferta sa se incheie la un pret mai mare, poate chiar mai mare de 0,37 lei. Asta deoarece se nastea competitia intre investitori", a precizat brokerul.

Guvernul a stabilit, marti, un pret minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom de 0,3708 lei/titlu, iar pretul maxim a fost stabilit la 0,46 lei/actiune.

Oferta este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.

Guvernul intentioneaza sa scoata pe bursa si actiunile de la Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

Ministerul Economiei va vinde un pachet de 15% din actiunile Transelectrica in octombrie, a declarat ministrul economiei, Ion Ariton. De asemenea, in decembrie, va fi scos un pachet de 15% din actiunile Transgaz. Ariton a precizat ca Romgaz vor fi listat la bursa anul viitor.

Ministerul Economiei detine 73,69% din actiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz si 20,6% din OMV Petrom.

In luna august a anului trecut Guvernul a decis sa vanda la bursa actiuni la Transelectrica, Transgaz si Romgaz, operatiune prin care estima ca ar obtine in total aproape 170 milioane euro.