Luna august a debutat cu o lichiditate buna la Bursa din Sibiu, pe fondul evolutiei volatile pe segmentul indicilor. Derivatele pe indicele Dow Jones au inregistrat aprecieri in cea mai mare parte a sedintei, aceasta directie fiind mentinuta pana dupa deschiderea Bursei din New York, cand cotatia indicelui american s-a depreciat brusc la bursa sibiana. Pe scadere a evoluat si aurul, fara ca deprecierea sa fie foarte ampla, in timp ce pe piata derivatelor valutare raportul euro/dolar a evoluat mixt. La ora 17:30, numarul contractelor incheiate era de 5.500, cu o valoare de peste 56 milioane de lei.

Dupa ce in iulie contractul futures pe Dow Jones a atins cea mai buna lichiditate de la lansarea sa la Sibex, debutului lui august s-a mentinut pe aceleasi coordonate, prima sedinta a lunii indicand un interes ridicat al speculatorilor pentru derivatul pe indicele american. La ora 17:30, numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate era de aproape 2.800. Cresterea cotatilor Dow Jones a venit ca efect al anuntului facut de duminica de presedintele SUA, Barack Obama, care a precizat ca liderii democrati si republicani au ajuns la un acord pentru reducerea deficitului SUA si pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata. Efectul pozitiv s-a resimtit si pe futures-ul de peste ocean precum si la deschiderea NYSE, dar a fost eliminat apoi rapid de publicarea datelor din sectorul de productie.

Datele publicate au aratat ca ritmul de crestere in sectorul de productie a incetinit mai mult decat se astepta in iulie. In plus, temerile ca ratingul de credit al SUA ar putea fi retrogradat, in ciuda acordului privind ridicarea plafonului de indatorare, au dus la revenirea cotatiilor pe minus. Pe piata Sibex, imediat dupa ora 17:30, indicele DJIA reflecta evolutia de peste ocean si scadea cu 99 puncte pe scadenta septembrie, in timp ce pe scadenta decembrie cotatia inregistra un plus de 52 puncte. Pentru martie 2012 cotatia futures a indicelui pierdea 15 puncte.

Pe segmentul valutar, participantii au tranzactionat puternic paritatea EUR/USD denominata in lei. Dupa ce in cea mai mare parte a timpului euro s-a intarit fata de dolar, in ton cu evolutia de pe pietele externe, moneda americana a recuperat puternic din terenul pierdut. Astfel la ora 17:30 cotatia euro pierdea 0,83% fata de dolar, numarul contractelor incheiate fiind de aproape 1.400.

In sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu peste 1.000 de contracte incheiate pana la 17:30, ocupand locul trei in topul sedintei. Aprecierile DESIF5 au fost destul de ample, in ton cu evolutia SIF Oltenia pe piata suport, unde cotatia SIF Oltenia a inchis cu un plus de 2,26%. La ora mentionata, cotatia DESIF5 septembrie castiga 1,26%. Pentru decembrie DESIF5 se apreciau cu 2,13 % iar pentru martie si iunie 2012 cu cate 3,02 si 2,19%.

Pe piata derivatelor pe marfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul pe aur cu marimea de o uncie, avand simbolul SIBGOLD. La ora 17:30 numarul contractelor pe acest produs era de 102, toate pe scadenta din aceasta luna, pentru care se observa o usoara tendinta de scadere.