La Sibex, ritmul tranzactiilor din cea de-a doua sedinta a saptamanii a fost mai redus comparativ cu ziua precedenta, in conditiile in care volatilitatea preturilor a fost mai mica. Tendinta de asteptare adoptata de investitori s-a evidentiat mai cu seama pana la deschiderea Bursei din New York, moment dupa care tranzactiile s-au intensificat usor. La ora 17:15 numarul contractelor era de 2.500, cu o valoare de 24 milioane de lei.

Jucatorii activi au fost consecventi, preferand din nou segmentul indicilor, unde au fost realizate peste 1.400 contracte DEDJIA_RON pana la ora 17:15. Estimarile speculatorilor au indicat o stare de optimism in ceea ce priveste pretul futures al Dow Jones, miza fiind pusa pe crestere. La acest fapt a contribuit adoptarea acordului privind cresterea plafonului datoriei SUA, de catre Camera Reprezentantilor. Aceasta aprobare a venit cu 24 de ore pana la termenul limita dat de Trezorerie. Proiectul care prevede majorarea plafonului datoriei cu 2.100 miliarde de dolari a fost adoptat cu 269 voturi "pentru" si 161 "impotriva" si trimis pe masa Senatului pentru un nou vot, care urma sa aiba loc in cursul zilei de marti.

Desi la Sibex preturile futures ale Dow Jones cresteau, pe bursa americana deschiderea a fost una descendenta, semnalizata de piata la termen americana, ca reactie la temerile investitorilor cu privire la o posibila retrogradare a ratingului de credit guvernamental al SUA, in conditiile ingrijorarilor cu privire la perspectivele de crestere a economiei. De asemenea, la aceasta situatie a contribuit si aparitia unor date negative privind cheltuielile de consum ale americanilor in iunie, pentru prima data in aproape doi ani, concomitent cu inregistrarea celei mai mici cresteri a veniturilor din ultimele noua luni. La Sibex, cotatiile futures ale Dow Jones de la ora de 17:15 continuau sa creasca cu 82 puncte pe scadenta septembrie si cu 87 puncte pe decembrie. Dupa deschiderea Wall Street, cotatiile si-au mai temperat aprecierea.

Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum de 329 de contracte incheiate pe paritatea EUR/USD, tranzactionata in lei. De la deschidere si pana in jurul orei 16:00, jucatorii au mizat pe o moneda unica in scadere, directie corelata cu evolutia de pe pietele externe unde euro s-a depreciat fata de dolar si a atins cel mai scazut nivel in raport cu acesta din 21 iulie. Ulterior, dupa ora 16:00, euro a revenit pe crestere in raport cu dolarul pe piata Sibex, iar la 17:15 se inregistra un castig de 0,44% pe scadenta septembrie. In schimb, pe decembrie euro pierdea 0,90% pe un volum mic.

Pe segmentul financiar s-au remarcat contractele DESIF5, fiind incheiate circa 430. Pretul pe scadenta septembrie, cea mai lichida, a deschis pe minus si s-a mentinut pe aceasta directie pe tot parcursul sedintei, in ton cu piata suport unde s-a consemnat o depreciere de 2,2% a actiunii SIF Oltenia. La ora 17:30 DESIF5 septembrie pierdea 0,73%, iar pe scadenta se inregistra o scadere de doar 0,01%.

Pe piata aurului, cotatia unciei crestea cadea cu 7,7 dolari pe scadenta august a contractului SIBGOLD a carui marime este de o uncie, numarul contractelor fiind de 135. O crestere de 20 de dolari se observa pe contractul SIBGOLD_RON de 10 uncii, pe scadenta august, dar pe un volum mai mic. Pe plan extern pretul aurului a atins un nou nivel record la New York si Londra, temerile ca economia globala isi incetineste cresterea amplificand cererea de metal pretios ca instrument de refugiu.

S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul spot, unde au fost vandute 15.000 de actiuni Sibex la un pret de 1,39 lei/titlu, in scadere cu 4 bani.