La Sibex, lichiditatea pietei a crescut in cea de-a treia zi a saptamanii, motoarele pietei fiind contractele pe indicele Dow Jones Industrial Average, pe actiunile SIF Oltenia si pe aur. Pentru Dow Jones si DESIF5 directia cotatiilor a fost una puternic descendenta, in contextul in care bursele europene au inregistrat pierderi datorita ingrijorarilor privind fragilitatea economiei americane, respectiv temerilor ca ratingul de credit al tarii ar putea fi diminuat.

Tot pe fondul acestor temeri, bursa americana scadea si s-a inregistrat, de asemenea, cresterea speculatiilor pe aur. Pe piata derivatelor valutare s-a remarcat perechea EUR/USD_RON. La ora 17:30, numarul contractelor incheiate pe toate produsele era de 4.500, cu o valoare de circa 35 milioane lei.

Pe piata marfurilor s-au observat peste 300 de contracte SIBGOLD, incheiate in majoritate pe scadenta august, interesul speculatorilor pentru acest produs cu marimea de o uncie de aur, venind in contextul evolutiei corelate cu pietele externe. Pentru scadenta din aceasta luna, cotatia SIBGOLD crestea cu 29,9 dolari iar pentru octombrie cu 21,1 dolari. S-au inregistrat tranzactii si pe contractul SIBGOLD_RON, a carui marime este de 10 uncii, cotatia pe scadenta august crescand cu 21,1 dolari. Variatiile importante pe crestere au adus castiguri semnificative cumparatorilor. Pe plan extern, aurul a atins un nou record la New York, inregistrandu-se o a doua zi de raliu, persistarea problemelor privind datoriile din UE si temerile privind economia americana ducand la explozia cererii de metal galben, ca instrument de protectie a detinerilor mai riscante.

Cel mai lichid produs s-a mentinut derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average, acesta s-a fiind preferat, pana la ora 17:30, pentru peste 2300 de contracte, majoritatea pe termen scurt (scadenta septembrie). Participantii au tranzactionat cu ochii atintiti asupra problemelor tarilor europene afectate de criza datoriilor dar si asupra datelor economice din SUA, astfel ca, mai ales pe scadenta apropiata (septembrie), s-a mizat pe scaderea indicelui. Pe Wall-Street variatiile de la deschidere erau reduse si directia oarecum neclara, piata incercand sa opreasca cea mai lunga perioada de scadere din aproape trei ani, dupa aparitia unor date peste asteptari din piata muncii. Angajatorii privati au oferit mai multe noi locuri de munca decat au indicat estimarile in iulie, dar concedierile panificate au crescut la maximul ultimelor 16 luni, conform unor rapoarte separate publicate miercuri. Apoi, la circa o ora de la deschidere, pretul Dow Jones de la NYSE a scazut brusc, dupa aparitia stirii ca firmele americane de servicii, care angajeaza aproape 90 la suta din forta de munca a tarii, au cunoscut cea mai slaba crestere din 17 luni in iulie.

In aceste conditii, cotatiile de la Sibex si-au accentuat scaderile si, la ora 17:30, indicele DJIA pierdea 257 puncte pe scadenta septembrie si 245 decembrie. Indicele inregistra un minus de 165 puncte, si pe scadenta martie 2012, vanzatorii mizand pe cartea castigatoare.

Pe segmentul derivatelor valutare, evolutia pe plus a euro fata de dolar a determinat cresterea intensitatii tranzactiilor comparativ cu sedinta precedenta. Pana la ora 17:30 speculatorii au incheiat 725 de contracte EUR/USD_RON, moneda comuna castigand 0,30% pe scadenta septembrie si 0,47% pe scadenta decembrie. Si pe pietele externe dolarul s-a depreciat fata de euro.

Pentru contractul DESIF5 cotatiile au fluctuat exclusiv pe minus pe scadenta septembrie, in ton cu piata suport. La ora 17:30 pretul pe acest termen pierdea 3,96% in timp ce pe decembrie deprecierea era de 2,38%. Numarul contractelor DESIF5 era de peste 1.500 derivatul in discutie mentinandu-se in topul preferintelor.