În ultima şedinţă a săptămânii de pe piaţa derivatelor administrată de Sibex, scăderile cotaţiilor au continuat, ca efect al evoluţiei de bursa americană de joi 4.08. De altfel, toate pieţele financiare ale lumii au fost puternic afectate de scăderea cu peste 500 de puncte a indicelui Dow Jones în şedinţa din 4 august de la NYSE, cea mai mare depreciere de la declanşarea crizei financiare în 2008. Atât pieţele din Asia cât şi cele din Europa au înregistrat declinuri, preţul petrolului depreciindu-se la rândul său.

În aşteptarea unor date cheie privind economia SUA, care pot influenţa evoluţia viitoare, investitorii de la Sibex au mizat pe scăderi cu o amplitudine în continuare ridicată, astfel că vânzările pe futures au fost cartea câştigătoare a săptămânii. În acest context, numărul contractelor încheiate vineri a crescut puternic, fiind înregistrată cea mai bună şedinţă a primei săptămâni din august. La ora 17.30 numărul contractelor era de 7100 cu o valoare de 42,6 milioane lei. Contractele futures pe Dow Jones şi pe acţiunile SIF Oltenia au fost preferatele „jucătorilor”. De-a lungul săptămânii 1-5 august au fost încheiate peste 28.000 de contracte cu o valoare de circa 220 milioane lei.

Pentru derivatul pe cel mai cunoscut indice din lume, activitatea speculatorilor s-a materializat în peste 3000 contracte încheiate până la ora 17.30. Cotaţiile s-au aflat încă de la deschidere pe minus, situaţie care s-a menţinut în restul zilei. Investitorii s-au aflat în aşteptarea rapoartelor privind piaţa muncii din SUA, care pot indica ferm dacă cea mai mare economie a lumii se îndreptă din nou către recesiune. Datele publicate au fost unele pozitive, angajatorii privaţi crescând numărul locurilor de muncă, situaţie care a mai redus temerile că economia SUA se îndreaptă către o nouă criză. Numărul angajărilor din SUA, cu excepţia sectorului agricol, a crescut cu 117.000, depăşind cu 28.000 previziunile analiştilor (89.000), Această situaţie, combinată cu scăderea şomajului la 9,1%, a sugerat că economia americană are în continuare resurse, şi a dus la un „raliu” de peste 1% pe futures-ul din SUA, semnalizând deschiderea „verde” la NYSE. Evoluţia de la deschiderea bursei americane a confirmat euforia de moment, dar creşterile au fost „şterse” rapid, Dow Jones intrând pe minus la mai puţin de o oră de la debutul de pe Wall-Street, valul de date dezamăgitoare de săptămâna trecută, menţinând temerile că economia SUA se confruntă cu importante probleme. Ca urmare la Sibex, după o scurtă perioadă de reducere a deprecierilor înregistrată după ora 15,30, cotaţiile au revenit la variaţii puternice pe minus. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, DEDJIA_RON decembrie pierdea 200 puncte pe scadenţa septembrie şi câte 168 şi 290 puncte pentru decembrie 2011 şi martie 2012. Aceste deprecieri au adus câştiguri de până la 53% într-o singură zi, jucătorilor care au mizat pe scăderi.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, s-a remarcat contractul pe titlurile SIF5, în condiţiile unor deprecieri severe, corelate cu evoluţia acţiunii SIF Oltenia pe piaţa suport, unde s-a înregistrat o scădere de 4,62%. Numărul contractelor DESIF5 încheiate până la ora 17.30 la Sibex era de 3500. Pe termen scurt (septembrie) preţul scădea cu 4,62 % iar pentru decembrie cu 5,93 %. Efectele evoluţiei pieţei din SUA s-au resimţit şi pe acest produs. Scăderi de 7,01 şi 6,95% se înregistrau şi pe martie şi iunie 2012. Conform diferenţei dintre minimul şi maximul zilei pe scadenţa septembrie, speculatorii cu poziţii de vânzare au obţinut un randamente de 40%, câştigurile fiind şi mai mari în raport cu cotaţiile de la închiderea zilei precedente.

Şedinţa a confirmat şi interesul pentru derivatele pe petrol, cu simbolul DEOIL_LSC. La ora 17.30 numărul contractelor pe acest produs era de 243 cotaţia depreciindu-se cu 2,53%. Acest produs beneficiază, la Sibex, de activitatea a doi Market-Makeri.

Ultima şedinţă a săptămânii a adus un reviriment şi pe piaţa spot unde au fost tranzacţionate atât titlurile Sibex cât şi Prodplast Imobiliare. Participanţii au rulat 185.023 de acţiuni PPLI, cotaţia unei acţiuni crescând spectaculos cu 8,74%, până la 5,60 lei/acţiune. Schimburile cu SBX au totalizat 39.375 de acţiuni, cotaţia depreciindu-se cu 3,6%, până la 1,34 lei/titlu. Valoarea tranzacţiilor de pe piaţa spot a urcat la 1,08 milioane lei.