Banca Centrala Europeana (BCE) a fost de acord sa inceapa de luni sa cumpere obligatiuni guvernamentale in Italia, in schimbul angajamentului guvernului italian sa accelereze reducerea deficitului, a anuntat vineri un ministru italian.

"Toata lumea este preocupata de faptul ca obligatiunile noastre au devenit bucati de hartie fara valoare, dar cu revenirea la un buget echilibrat cu un an mai devreme (decat se astepta), BCE ne-a asigurat ca de luni va cumpara obligatiuni noastre," a declarat reporterilor ministrul de reforme institutionale Umberto Bossi, liderul Ligii de Nord.

Bursele europene au cazut puternic joi dupa amiaza, dupa ce declaratiile foarte asteptate ale presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, nu au reusit sa convinga pietele, relateaza AFP.

Reluarea cumpararilor de obligatiuni emise de statele membre ale Zonei Euro de catre BCE, confirmata de Trichet intr-o conferinta de presa, nu a oferit suficiente asigurari pietelor care evolueaza pe rosu de mai multe zile.

Mai multi analisti spuneau ca aceasta operatiune de cumparare de obligatiuni, care ajuta tarile cele mai fragile, este o conditie pentru a readuce calmul pe piate. BCE nu a mai cumparat obligatiuni din luna mai.