La Bursa din Sibiu saptamana a debutat cu o lichiditate buna, inregistrata pe fondul evolutiei volatile pe segmentul indici, simtindu-se influentele externe. La Sibex, s-au consemnat aprecieri pe segmentul marfuri, valute si indici, in vreme ce sectorul financiar a suferit deprecieri. La ora 17:00, numarul contractelor incheiate era de 9.711 cu o valoare de peste 66 milioane lei.

Decizia Standard & Poor's de a reduce ratingul Statelor Unite de la nivelul AAA nu a fost chiar o surpriza pentru piete, care luasera deja in calcul amenintarea unei retrogradari. Rezerva Federala a anuntat vineri noapte ca decizia S&P nu va afecta cerintele de capital pentru bancile americane, limitand astfel posibilele consecinte la care ar fi fost expuse bancile comerciale si bancile de economii. In aceste conditii, indicele Dow Jones s-a mentinut atractiv pentru investitori. Pe piata Sibex, imediat dupa ora 17:30, indicele DJIA reflecta evolutia de peste ocean si crestea cu 99 puncte pe scadenta septembrie, in timp ce pe scadenta decembrie cotatia inregistra un minus de 99 puncte. Pentru martie 2012 cotatia futures a indicelui pierdea 200 puncte. Numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate era de aproape 4.000.

In sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu peste 3.800 de contracte incheiate pana la 17:00, fiind printre cele mai lichide produse ale zilei. Deprecierile DESIF5 au fost destul de ample, in ton cu evolutia SIF Oltenia pe piata suport, unde a pierdut 8,87%. La ora mentionata, cotatia DESIF5 septembrie scadea cu 5,6%. Pentru decembrie DESIF5 se depreciau cu 7,63%, iar pentru martie si iunie 2012 cu cate 9,09 si 6,67%.

Pe minus s-a aflat pretul futures al petrolului, cotatia unui baril de tip Light Sweet Crude coborand cu 0,67 dolari. Numarul contractelor DEOIL_LSC era de 194.

Moneda euro s-a apreciat luni fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat masuri de limitare a efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat, iar tarile G7 au promis actiuni coordonate pentru a mentine stabilitatea pietelor valutare. Astfel, pe piata Sibex, participantii au tranzactionat puternic paritatea EUR/USD denominata in lei. La ora 17:00 cotatia euro castiga 0,11% fata de dolar, numarul contractelor incheiate fiind de peste 1.000.

Pe piata derivatelor pe marfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul pe aur cu marimea de o uncie, avand simbolul SIBGOLD. La ora 17:00 numarul contractelor pe acest produs era de 510. Cotatiile au inregistrat aprecieri de 2,49% pentru august si 2% pentru octombrie, urcand pana la 1693 dolari/uncie, respectiv 1701,6 dolari/uncie. Pe piata londoneza uncia de aur a fost cotata, in crestere, la 1.709,75 dolari/uncie, fiind stabilit astfel un nou record pentru acest an.

Pe piata spot, au fost incheiate 188.720 tranzactii pe simbolul PPLI si 10.625 tranzactii pe simbolul SBX.