Standard & Poor's a scazut, de la "AAA" la "AA plus", ratingul celor doi mari creditori ipotecari, Fannie Mae si Freddie Mac, si al altor institutii de stat americane, potrivit Reuters. Aceasta actiune vine dupa ce agentia de evaluare financiara a retrogradat cu o treapta calificativul Statelor Unite, care a pierdut pentru prima data in istorie ratingul maxim "AAA".

"Retrogradarea Fannie Mae si Freddie Mac reflecta dependenta lor directa de guvernul Statelor Unite", a anuntat agentia.

Indicii bursieri americani si-au adancit pierderile dupa anuntul Standard & Poor's, inregistrand scaderi de peste 3%, insa ulterior au revenit sub acest nivel.

Bursa din New York a deschis in scadere sedinta de tranzactionare de luni, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingul Statelor Unite, potrivit Reuters. Dupa primele minute de tranzactionare, indicele Dow Jones Industrial Average pierdea 1,98% dupa primele tranzactii, la 11.217,48 puncte, iar indicele Standard & Poor's 500 cobora cu 1,72%, pana la 1.178,73 puncte. In acelasi timp, indicele Nasdaq Composite scadea cu 3,35%, apana la 2.447,60 puncte.