Bursa de la New York a coborat luni la cea mai joasa cota din ultimele 10 luni, discursul lui Barack Obama de luni seara nefacand decat sa sporeasca neincrederea investitorilor: Dow Jones a pierdut 5,55% coborand sub pragul de 11000 de puncte, iar Nasdaq 6,90%.

Dow Jones a scazut 634.76 puncte la 10 809.85 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie a pierdut 174.72 puncte coborand la 2,357.69 puncte.

UPDATE (ora 9:52): Bursa de la Seul a inchis cu o scadere de 3,6%, revenindu-si spectaculos dupa ce, in timpul sedintei,pierduse aproape 10%.

UPDATE (ora 9:21): Bursa de la Tokyo inchide cu o scadere de 1,68% a indicelui Nikkei, la finalul unei sedinte agitate, in timpul careia si-a limitat pierderile, care erau de aproape 5% in deschidere.

UPDATE (ora 9:55): Bursa de la Sidney si-a revenit si ea spectaculos pe finalul sedintei, inchizand cu o crestere de 1,2%, dupa pierderi de 5,5% in timpul sedintei.

UPDATE:Bursa de la Bombay, scadere de 3% in deschidere.

UDATE: Bursa de Valori Seul, scadere de 10% in deschidere (rezultate provizorii).

UPDATE: Bursa din Tokyo a scazut cu 4% la mai putin de o ora de la deschidere (rezultate provizorii).

UPDATE 06.00:Bursa de Valori din Hong Kong a scazut cu mai mult de 6% in deschidere

UPDATE: Scaderi mari ale pretului la petrol pe piata asiatica. Titeiul Brent coboara sub 100 dolari/baril

Aceasta este prima data din octombrie 2008 cand Dow Jones scade sub pragul de 11.000 de puncte. Si S & P 500 a scazut cu 6,66% (sau 79.92 puncte) incheind sedinta la 1119.46 de puncte.

Standard and Poor's a redus vineri ratingul economiei Statele Unite pentru prima data in istoria agentiei. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +", a anuntat intr-o declaratie S & P, prima agentie care ia aceasta masura.

Decizia de S & P nu este neaparat "responsabila" pentru caderea pietei, dar a subliniat deficientele pe care conducerea tarii la are in gestionarea crizei bugetului si in incetinirea ritmului economiei americane, a declarat Kenneth Polcari de la Equities ICAP.

"Indiferent ce spun unele agentii, Statele Unite au fost si vor fi mereu o tara cu rating maxim (...) SUA merita intodeauna un rating AAA", a declarat luni presedintele american Barack Obama, intr-o conferinta de presa la Casa Alba. Acesta a transmis doua mesaje importante, ca trebuie redus deficitul prin cresterea taxelor de catre bogati si extinderea indemnizatiilor de somaj - o recunoastere a faptului ca somajul nu va scadea prea curand si exista un fragment important al populatiei care ar putea iesi din forta de munca pentru ca nu gasesc de lucru pentru o perioada indelungata.

Reactia imediata a pietei dupa discurs

Discursul a fost primit prost de piata, din cauza lipsei de continut. DJIA a scazut circa 80 de puncte de la inceputul discursului, intrand temporar sub 11000 de puncte. VIX a sarit temporar peste 42 de puncte si se mentine in jurul maximului. Pe fondul dezamagirii date de discurs, este posibila o inchidere sub 11000 de puncte, mai ales ca nici din Europa nu au venit stiri importante astazi.

Bursele din America latina, minime istorice

Indicii din America Latina au suferit un declin abrupt luni, influentate de caderile de pe pietele americane si europene.

In America de Sud, bursa de la Sao Paulo a scazut cu 8%, iar cea de la Buenos Aires cu 10.73%.

In Chile, Bursa de Valori de la Santiago a pierdut 6.96%, cel mai mare declin din ultimii 13 ani.

In Lima, o scadere de 7.03% a dus chiar la o suspendare a tranzactionarii cu o ora inainte de inchidere.

In America Centrala, bursa mexicana a suferit o scadere de 5,88%, cel mai mare declin inregistrat din septembrie 2008.

Canada

Bursa de Valori din Toronto a pierdut mai mult de 4% luni, în prima zi de tranzactionare de la anunţul de reducere a ratingului SUA de catre S&P.

Bursele europene au inchis in scadere, pe fondul temerilor cu privire la economia SUA si cea a zonei euro

Bursele europene au inchis cu scaderi importante in sedinta de luni, dupa ce retrogradarea ratingului SUA de catre Standard & Poor's a reaprins temerile ca cea mai mare economie a lumii ar putea reintra in recesiune, care s-a suprapus peste criza datoriilor din zona euro, potrivit Reuters.

Indicele pan-europen FTSEurofirst 300 a pierdut 3,4%, la 942,15 puncte, dupa ce pe parcursul sedintei a atins 935,83 puncte, cel mai redus nivel din august 2009.

Totodata, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a coborat cu 3,39%, la 5.068,95 puncte, iar indicele Dax jucat la Bursa din Frankfurt a pierdut 5,02%, ajungand la 5.923,27 puncte.

Indicele parizian CAC 40 a scazut cu 4,68%, pana la 3.125,19 puncte, in vreme ce indicele Ibex-35 al Bursei din Madrid a incheiat sedinta la valoarea de 8.459,4 puncte, cu 2,44% mai putin decat vineri.

La Bursa din Milano, indicele FTSE Mib a scazut cu 2,35%, la 15.639,75 puncte.(Dragos Comache)

UPDATE:Bursa de la Bombay, scadere de 3% in deschidere

UDATE: Bursa de Valori Seul, scadere de 10% in deschidere (rezultate provizorii)

UPDATE: Bursa din Tokyo a scazut cu 4% la mai putin de o ora de la deschidere (rezultate provizorii)

UPDATE 06.00:Bursa de Valori din Hong Kong a scazut cu mai mult de 6% in deschidere

UPDATE: Scaderi mari ale pretului la petrol pe piata asiatica. Titeiul Brent coboara sub 100 dolari/baril