Femeile din Romania castiga, in medie, cu 10% mai putin decat barbatii in conditiile unui loc de munca similar, diferenta fiind insa mai redusa decat in regiunea Europa si Asia Centrala, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Acesta mai arata ca, atata in Romania cat si in regiune, femeile sunt angajate mai ales in sectorul serviciilor si in sectorul public, ceea ce se traduce printr-un venit mai mic decat al barbatilor.

"O femeie castiga la nivelul regiunii, in medie, 80 de centi pentru fiecare dolar castigat de un barbatul. In Romania, raportul salarial dintre femei si barbati barbat este de 90 de centi / 1 dolar", a declarat Carolina Sanchez Paramo, senior economist in cadrul Bancii Mondiale.

Raportul mai arata ca femeile sunt slab reprezentate in politica, atat la nivel global cat si in regiune.

"Femeile sunt subreprezentate in politica. Sub 20% din parlamentarii din lume sunt femei. Europa si Asia Centrala nu fac exceptie", a precizat Ana Revenga, director in Banca Mondiala.

Conform reprezentantilor BM, in ultimii 25 de ani s-au facut progrese semnificative in reducerea diferentelor dintre sexe in ceea ce priveste educatia, sanatatea si piata muncii. In prezent, femeile reprezinta 40% din piata muncii, 43% din forta de munca in agricultura si mai mult de jumatate din numarul total de studenti.

In ultimii 30 de ani, peste jumatate de miliard de femei au intrat pe piata muncii, se mai spune in raport.