Un producator roman livreaza 20% din cartofii vanduti de Carrefour in Romania. Vezi povestea unui cercetator care a lasat munca la stat pentru propria lui afacere

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 10 noiembrie 2011, 13:45 Economie | Cariere

Mihail Mucsi
Foto: arhiva proprie
Supermarketurile nu vand legume si fructe romanesti. Toata lumea foloseste acest refren cand vorbeste despre starea agriculturii romanesti. Exista insa si cazuri care contrazic regula. Saptamana trecuta, Carrefour a semnat un contract cu o companie din Covasna care va furniza 20% din cantitatea totala de cartofi ce vor fi vanduti de lantul francez de supermaketuri in Romania. Cum a ajuns Mihail Mucsi sa conteze pe piata agricola interna? Citeste mai jos povestea fostului cercetator transformat in antreprenor.

  • Pe 3 noiembrie, firma Agrico-M, ce cultiva cartofi pe 100 de hectare de teren in judetul Covansa a semnat un parteneriat cu Carrefour Romania pentru livrarea a 2.000 de tone de cartofi anual, adica pentru asigurarea a 20% din cartofii vanduti de lantul francez in Romania. Contractul a fost semnat odata cu lansarea Filierei Calitatii Carefour pentru cartofi - care este un acord pentru productia si comercializarea de cartofi obtinuti printr-un proces tehnologic controlat, de la insamantare pana la vanzarea catre consumatorul final.

Directorul general al companiei Agrico-M, Mihail Mucsi, a povestit pentru HotNews.ro cum a reusit sa devina primul producator de cartofi din Romania care s-a impus pe piata supermaketurilor ca furnizor direct de cartofi.

Rep: Cum ati ajuns sa semnati un astfel de contract cu Carrefour, contract care va plaseaza ca pion important pe piata supermaketurilor?
Mihail Mucsi: Noi furnizam de cativa ani cartofi catre Carrefour; este vorba despre un cartof la care eu aveam deja trasabilitate asigurata, pentru ca noi suntem certificati la nivel european. Inainte eram certificati EurepG.A.P, acum avem certifcatul GlobalG.A.P. care atesta faptul ca produsul nostru este urmarit in toata perioada de vegetatie, de la samanta, pregatit pamantul, la plantare, chimicalele folosite - pesticide si ingrasaminte chimice - si analiza de laborator la toate loturile de cartof. Deci noi indeplineam o serie de cerinte cuprinse nu numai de caietul de sarcini pe care il avem cu Carrefour, ci de acel audit realizat pentru a fi certificat GlobalG.A.P.

 
Fiindca am mai multe proiecte europene, am fost obligat sa fac o agricultura performanta si pe cinstite: cu toate impozitele si darile platite catre stat
 
 
Mihail Mucsi
Pe langa aceste lucruri pe care le indeplinim, eu am lucrat in cercetare initial, apoi m-am privatizat. Deci cunosc niste termene, niste notiuni, ce inseamna siguranta alimentara, ce inseamna trasabilitate, bunele practici agricole care sunt o conditie si o cerinta impusa de Uniunea Europeana. In timp, ei au vazut ca am cartof de calitate, ca am asigurat livrarile exact cum au fost cerute, am o agricultura care este cinstita - nici macar gri, este alba. Stiti ca agricultura in Romania este cam amestecata, oficial, neoficial. Eu, fiindca am mai multe proiecte europene - Sapard, FEADR - am fost obligat sa fac o agricultura performanta si pe cinstite: cu toate impozitele si darile platite catre stat.

Am intrat intr-o colaborare, care in timp a tot crescut ca si cantitati livrate catre ei; in primul an am avut in jur de 500 de tone livrate, cand nu aveam linie de ambalare. Pe urma ne-am dezvoltat si noi prin proiecte europene, prin reinvestirea profitului, prin toata stiinta pe care o avem si in felul acesta am ajuns sa le dam vreo 2.000 de tone - atat am livrat anul trecut.

Ei demult se gandesc sa faca acea Filiera Calitate Carrefour si pentru cartof, ca au deja cu morcovul, cu pastravul si cu carnea de porc. Noi am devenit a patra ferma, al patrulea furnizor de calitate. Eu zic ca e o afacere care nu s-a dezvoltat de pe o zi pe alta, a necesitat timp, a necesitat seriozitate in primul rand din partea mea, dar si din partea lor, pentru ca toate platile s-au facut exact asa cum a fost stipulat in contract.

Rep: Cand ati inceput activitatea in acest sector?        
Mihail Mucsi: In 2006 am inceput activitatea cu Carrefour. Dar firma mea este din 1994. Eu intai am lucrat in cercetare la Statiunea de Cercetare a Cartofului in Targu Secuiesc, din '80 si pana in 1994. Am lasat apoi munca la stat pentru ca nu mai erau bani in cercetare, nu se puteau face investitii; am vazut ca sectorul privat incepe sa-l depaseasca pe cel al cercetarii care este al statului si mi-am dat seama ca nu are rost sa fortez nota. Am devenit o ferma privata cu cateva hectare la inceput. Pe urma am crescut in suprafata, de la 20 de hectare acum avem peste 300 de hectare in total, tehnologie performanta, tot ce am putut am reinvestit.

 
Am lasat munca la stat pentru ca nu mai erau bani in cercetare, nu se puteau face investiti
 
 
Mihail Mucsi
Am beneficiat in 1994 de legea care spunea ca unitatile de productie sunt scutite 5 ani de impozit pe profit si atunci impozitul pe profit era 32% si era destul de mult. Acum e 16% si nici asta nu e mic, dar fata de 32% e totusi alta cifra. Eu automat am separat activitatea de comert, ca am avut comert cu pesticide, si am dezvoltat puternic agricultura, care a devenit o unitate de productie si asa am infiintat SC Productie Agrico-M SRL si in felul acesta am demarat puternic pe productie. Tot ce era de platit impozit la stat am reinvestit in cladiri, utilaje.

Pe urma a fost legea cu Second Hand-ul, daca aduci pentru necesarul propriu utilaje masini agricole second-hand nu platesti taxa vamala; si pe asta l-am folosit. Pe urma statul a dat o alta lege, ca de exemplu am cumparat o combina de cereale cu 70% din partea statului. Erau diferite legi cu care daca esti in tema si esti informat la timp si urmaresti tot ce se intampla in tara si in lume - folosesti informatia pentru propria afacere. Dupa aceea SAPARD-ul a devenit o posibilitate, in timpul preaderarii, a continuat pe urma cu FADR cu care am facut inca un proiect de peste 700.000 de euro pe care l-am incheiat acum o luna de zile.   

 
Daca esti informat la timp si urmaresti tot ce se intampla in tara si in lume - folosesti informatia pentru propria afacere
 
 
Mihail Mucsi
Am fost permanent in tema, conectat la ce se intampla in jurul nostru, si legislativ, si tehnic, si financiar. Daca esti pe faza si ai si sfatuitori buni si urmaresti tot ce se intampla, este important sa folosesti in favoarea propriilor afaceri tot ce este facilitate. Si eu am folosit.


Rep: Sfatuitorii dumneavoastra cine sunt?

Mihail Mucsi: Am un expert contabil, ca noi nu suntem meseriasi in contabilitate, in finante, care ma ajuta cu tot ce este legislatie si pe partea financiara; sotia este horticultoare ca si mine, dar s-a reprofilat in contabilitate, fata mea a terminat tot Horticultura si de 4 ani este la firma si urmareste tot ce se intampla, ba mai mult are si un proiect pentru tinerii fermieri si aici am accesat 25.000 de euro, si-a luat un tractor si urmarim ce se mai intampla. Dar va spun ca pentru a face proiecte iti trebuie o agricultura corecta, cinstita, cu impozitele platite, cu tot ce inseamna stat si obligatii catre stat si nu totul asa cum se intampla in jurul nostru.

Rep: Statul va ajuta sau va pune bete in roate?
Mihail Mucsi: Cei care nu sunt in tema spun ca statul ne ia tot. Dar nu e chiar asa. Statul si Uniunea Europeana vin cu proiecte, dar pentru asta trebuie sa ai si curaj sa le accesezi, o data, si sa ai si spatele asigurat, in sensul sa ai resursele proprii. Cat mai putin sa apelezi la banci, la credite, si cand nu ai alta varianta si totusi ai o baza materiala cat de cat pusa la punct, cu care poti sa si garantezi la banci, atunci accesezi si credite bancare, ca sa rezolvi o treaba. 

 
Nu am fost sufleteste multumit ca sectorul privat incepe sa mearga bine in jurul meu si eu, lucrand la stat, stau pe loc
 
 
Mihail Mucsi
Rep: Care a fost atuul dumneavoastra in incheierea acestui contract cu Carrefour?
Mihail Mucsi: Cunoasterea meseriei, in primul rand, ca sunt de meserie si nu de azi de ieri, ba si cu microbul cercetarii in sange. In al doilea rand, informatia am folosit-o si am stapanit-o in favoarea propriei afaceri si un mare ajutor a fost ca familia mi-a stat alaturi. Eu, de exemplu, nu am treaba cu partea de acasa, ce sa cumpar, cum sa cumpar, imbracaminte, alimente, deci am tot timpul pentru afacere. Dar trebuie sa ai si noroc. Atunci cand m-am privatizat si am dat drumul la afacere, in 1994, nu eram nici prea tanar, dar nici prea batran ca sa imi piara curajul.

Si la varsta aceea am avut totusi destul curaj sa trec dintr-o activitate de cercetare - eram inginer sef la Statiunea de Cercetare a Cartofului, cu un salariu destul de bunisor - la privat. Nu am fost multumit nu atat material, ca si asta e o nemultumire, dar nu am fost sufleteste multumit ca sectorul privat incepe sa mearga bine in jurul meu si eu, lucrand la stat, stau pe loc. Daca nu faci investitii, nu modernizezi, nu tehnologizezi, nu ai ce sa astepti performanta si sa ai si un viitor in sensul ca sa fii pe piata unde trebuie. 

Rep: Care au fost conditiile puse de Carrefour pentru semnarea acestui contract?
Mihail Mucsi: In primul rand avem un caiet de sarcini, unde sunt trecute tot ce inseamna tehnologie, tehnica, calitate, trasabilitate, tot ce inseamna sa ai un produs deosebit. Ca nu e un produs normal, cum are toata lumea. Foarte multe supermaketuri, poate si Carrefour in anumite zone si in anumite perioade de timp, luau cartofi de peste tot, cine era mai ieftin, cine a putut sa intre in zona lor. Dar trebuie sa obisnuim lumea cu un aliment sanatos, in care sa ai si garantie ca nu este facut dupa ureche. 

Rep: A trebuit sa mai faceti investitii pentru a putea indeplini aceste conditii?
Mihail Mucsi: Sigur. Ultima investitie pe care am facut-o este o linie de ambalare care imi da voie sa pun pe piata acest cartof in trei sortimente: pentru salata, pentru copt si pentru prajit. Intai trebuie sa stii ce soi merge pentru tipul asta de cartof si apoi sa il ambalezi distinct, pentru ca clientul sa stie ce cumpara.

Deci a reprezentat si o ridicare a standardelor. M-a costat investitia respectiva si nu e usor. Am in derulare credite, am leasinguri, deci ma obliga si pe mine sa fac fata acestei cerinte. Daca vor un ambalaj performant si un cartof asa cum am demonstrat si pana acum, atunci asta e si obligatia mea sa raman in continuare in piata sa fac fata acestor solicitari.

Rep: La cat se ridica investitiile pe care le-ati facut pana acum in companie?
Mihail Mucsi: Numai cele doua proiecte SAPARD 400.000 de euro, 700.000 FEADR - asta referindu-ma la ultimele investitii, fara sa vorbesc de cele de dinainte cu tractoare, utilaje, masini si second-hand la inceput, pana si-au dat drumul aceste proiecte. Acum ultima cu linia de ambalare este in jur de 160.000 de euro. 

Eu furnizez cartofi si in alte parti, probabil si supermaketuri, dar prin diferiti intermediari. Carrefour este singurul cu care lucrez direct, imi vine mie comanda.  

 
Noi avem probleme cu depozitarea: la recoltare, mai ales in septembrie, fiind timpul foarte calduros, nu ai noaptea suficiente grade scazute ca sa racesti cartoful si atunci ai probleme la incoltire
 
 
Mihail Mucsi
Rep: Care este urmatorul obiectiv?
Mihail Mucsi: Nu am suficient spatiu de depozitare. Anul acesta am mai facut o investitie: am 500 de tone de cartof care sta la rece - deci un sistem de racire a depozitului. Noi avem probleme la recoltare, mai ales in septembrie, fiind timpul foarte calduros, nu ai noaptea suficiente grade scazute ca sa racesti cartoful si atunci ai probleme la incoltire. Am depozite cu ventilatie controlata, noaptea e racoare, reusesc sa bag in depozit cartof, dar nu e suficient. Si atunci sunt zone in septembrie-octombrie si primavara in martie-aprilie cand ai nevoie de frig.

Pentru asta am achizitionat din Franta o instalatie de facut frig in depozit, e performanta, e prima data cand lucreaza. Se consuma multa energie electrica, dar sper ca iarna sa avem si preturi mai serioase - din punctul nostru de vedere, al fermierilor, nu al cumparatorului final, ca dumneavoastra vreti pretul cat mai jos. Eu sper ca acest cartof care este depozitat in aprilie va arata la fel ca in septembrie la colectare.  

Rep: Cum caracterizati piata furnizorilor de legume si fructe in Romania?
Mihail Mucsi: Haotic, foarte haotic. Este o piata care nu este piata. Se complac si fermierii si producatorul de marfa cu acel comerciant intermediar care cumpara fara acte, fara factura, uneori face un borderou care numai borderou nu e, ca sa fie acoperitor cand are un control.

Nu este normal ca noi, producatorii de legume, fructe, cartof, sa platim 24% TVA. Asta este problema cea mai grea si de aceea toata lumea fuge de acte, fuge de partea oficiala, de facturi. Toata lumea cauta sa se eschiveze de la plata acestor 24% catre stat.

 
Se complac si fermierii si producatorul de marfa cu acel comerciant intermediar care cumpara fara acte, fara factura
 
 
Mihail Mucsi
Am fost in mai in Franta si un fermier francez imi povestea ca orice pleaca din curte de la el, ca este sfecla, ca este rapita, cartof, pleaca cu un TVA intre 4 si 5,5%. Si atunci sigur ca nu risca pentru acest mic TVA sa fie prins si sanctionat. Sau motorina. Eu am motorina calculata la hectarul de cultura care cica este subventionata cu 1 leu pe litru. Dar nu imi ajunge motorina aia care este data ca si consum pentru un hectar: la cartof, de exemplu, 150 de litri de motorina. Numai aratura ma costa peste 40 de litri de motorina. Plus restul lucrarilor, transportul, ca e volum mare de transport. Dar statul imi calculeaza 150.

Colegul meu din Franta foloseste cata motorina vrea, toata este subventionata, deci toata cantitatea. Dar mi-a explicat ce se intampla daca insala: daca pune motorina asta in masina lui sau a fermei, dar nu este utilaj agricol, atunci daca il prinde cu aceasta inselatorie se calculeaza de cand circula masina, ca are kilometrajul, cat e consumul masinii respective, inmulteste consumul cu pretul motorinei si apoi de cinci ori. Deci cat a consumat in viata aia masina. Pentru asa ceva nu merita sa riste. Aici e problema la noi, ca nu stim sa controlam, nu stim sa verificam. De grija sa nu fim furati, mai bine nu dam deloc.  

Rep: Sunt multi sau putini cei care au reusit, ca dumneavoastra, sa intre pe piata supermaketurilor, ca furnizori?
Mihail Mucsi: Sa stiti ca din Covasna mai sunt cativa, cu alte supermaketuri. Noi ne cam informam unii pe altii, ne mai intalnim din cand in cand fermierii, avem si o asociatie. Exemplul pozitiv incepe sa se imprastie.

Rep: Cum o sa va afecteze schimbarile propuse de comisarul european Dacian Ciolos pe politica agricola comuna?
Mihail Mucsi: Nu stiu. Viitorul este ca un mare semn de intrebare pentru noi. Acolo am inteles ca intentiile sunt de a limita ajutoarele catre aia mari si foarte mari. Noi nu suntem mari, suntem mijlocii spre mici. Sper ca pe mine nu ma va afecta prea mult, dar ar trebui sa avem in Guvernul Romaniei ceva constant. Adica o politica facuta de unii si respectata in toate legislatiile. Sa vedem care sunt prioritatile. In judetul Covasna, prioritar ar fi depozitul de cartofi. In alt judet, prioritar ar fi depozitul de cereale, in altul ceva pentru conditionarea legumelor, fructelor.

Deci ar trebui ca banii astia care cica ni se dau de la Uniunea Europeana sa fie mai bine ganditi, cu ce scop si care sunt prioritatile anumitor zone, ca degeaba da pentru un depozit de cartof in sudul tarii, de exemplu, unde sunt probleme de temperaturi ridicate. Mai bine sa-l pastram unde este ajutat si de natura, sa avem cheltuieli mai mici la pastrare. Irigatiile trebuie date acolo unde este necesar si sa avem o politica stabila in treaba asta. Dar stiti cum e la noi... 


Mihail Mucsi despre firma:
  • Impreuna cu fata mea care are o intreprindere individuala avem in jur de 310 hectare de pamant. Cam 100 de hectare anual cu cartofi, restul in rotatie grau, rapita, mustar mai nou. Am scos sfecla din rotatie din cauza ca la cartof nu e bine sa ai in rotatie o cultura care are boli comune cu cartoful si m-a determinat aceasta colaborare cu Carrefour sa renunt la sfecla si fac samanta de grau si samanta de cartof pe langa cartoful de consum. Am facut si la mustar samanta pentru Franta, o cantitate mai mica, am introdus culturile de rapita si de mustar tocmai pentru a facilita consumul mai mic de pesticide.

  • Daca omul stie meseria si are informatia la indemana, isi organizeaza treaba in asa fel incat sa fie totul in favoarea cartofului. Ca angajati, in total suntem 14, cu fata mea, cu nevasta, cu mine, cu secretara, cu tractoristi, sofer. In zona recoltarii, sfarsitul lui august, septembrie pana la mijlocul lui octombrie, atunci am si cam 50 de sezonieri, imi trebuie si la linia de ambalare un grup de oameni. Am un registru de evidenta a zilierilor pus la punct. Cam putini sunt care au treaba asta rezolvata. Eu am rezolvat-o. Oricine vine in control poate sa vada. Si am si avut controale.


Citeste mai multe despre   







  


16462 vizualizari
  • +27 (27 voturi)    
    cartofi, criza economica si atitudine (Joi, 10 noiembrie 2011, 14:17)

    teo [anonim]

    Domnule Mihail Mucsi, jos palaria!
    Toata stima si la mai mare!
    • -1 (3 voturi)    
      ver nem valik vizze (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:07)

      dzsoe [anonim] i-a raspuns lui teo

      Bravo Misi bacsi!
      • 0 (4 voturi)    
        hoo, ca nu e chiar asa de bucurie (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:32)

        xyz [anonim] i-a raspuns lui dzsoe

        E vorba de 20%. La Carrefour in Franta probabil o sa vezi 100% cartofi frantuzesti. Deocamdata daca vrei 100% cartofi romanesti trebuie sa te duci tot la piatza.
        • +1 (1 vot)    
          Nu (Vineri, 11 noiembrie 2011, 11:56)

          ViorelNeculae [utilizator] i-a raspuns lui xyz

          Nu, in franta, mai ales in orasele mari, cam 70% din legume sunt autohtone. Restul sunt din import dar cam cu 20-25% mai scumpe
  • +23 (23 voturi)    
    Felicitari (Joi, 10 noiembrie 2011, 14:17)

    alex2020 [utilizator]

    Sper sa deveniti unul dintre exemplele pe care restul agricultorilor le vor copia!
    • 0 (0 voturi)    
      da da... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 18:14)

      Demigod [utilizator] i-a raspuns lui alex2020

      Firmiturile de pe jos sunt autohtone!
      20%! Sa citim cu atentie.
  • +21 (25 voturi)    
    Bravo (Joi, 10 noiembrie 2011, 14:24)

    Didi [anonim]

    In timp ce productia interna putrezeste la marginea drumului, Carrefour, Real si alte lanturi vand legume si fructe din strainatate. In plin sezon al pepenilor, la Real erau pepeni din Grecia, iar lumea cumpara. E foarte simplu: Daca noi, in calitate de consumatori, nu sanctionam acest comportament al marilor retaileri, pai atunci sa nu mai avem pretentii de sistem de sanatate, pensii si autostrazi pentru ca banii se duc la producatorii greci, spanioli, olandezi etc
    • +1 (15 voturi)    
      N-ai priceput nimic (Joi, 10 noiembrie 2011, 15:34)

      Eul [anonim] i-a raspuns lui Didi

      Sau n-ai citit articolul. Tocmai, Carrefour vinde cartofii ROMANESTI ai dlui Mucsi.
      • +4 (6 voturi)    
        Tu esti greu de cap (Joi, 10 noiembrie 2011, 21:22)

        Didi [anonim] i-a raspuns lui Eul

        Daca Carrefour vindea in general fructe si legume romanesti, articolul asta nu mai era o stire azi. Ti se pare normal ca dupa 11 ani de cand sunt pe piata din Ro sa apara aceasta stire???
    • +4 (6 voturi)    
      completare (Joi, 10 noiembrie 2011, 16:59)

      Sorin [anonim] i-a raspuns lui Didi

      In plin sezon al pepenilor ,am vazut la Profi pepeni din COSTA RICA !!!
      • +5 (5 voturi)    
        ...normal (Joi, 10 noiembrie 2011, 22:46)

        pete1 [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

        ..pt ca badea Ion, nu vrea sa vanda cu factura, ca ar trebui sa plateasca ceva si la stat...asa ca prefera sa vanda la marginea drumului si sa pastreze tot pt el...e simplu ...de parca n-ai fi stiut :)
  •    
  • +16 (16 voturi)    
    Bravo ! (Joi, 10 noiembrie 2011, 14:26)

    exo [anonim]

    Oameni cu initiativa si care stiu cum sa foloseasca banii.
  • +13 (13 voturi)    
    ! (Joi, 10 noiembrie 2011, 14:40)

    dorel [anonim]

    jos palaria domnule Muncsi
  • +13 (13 voturi)    
    Bravo ! (Joi, 10 noiembrie 2011, 15:29)

    saxon [anonim]

    Bravo domnule Mucsi , invatati toti romanii sa produca si sa negocieze ca dvs si poate vom deveni odata un stat respectat si pe picioarele lui.. Poate ca dvs ar trebui sa fiti cedeta la tv si nu imbogatitii din imobiliare , fotbal sau droguri , sincer puteti fi un model pentru toti romanii .Inca o data din toata inima BRAVO !
    • 0 (2 voturi)    
      asta e ungur si astia au altceva in singe (Joi, 10 noiembrie 2011, 22:45)

      antohie ionel [anonim] i-a raspuns lui saxon

      noi dormim si ne uitam cum fac astia comert in tara noastra.halal agriculoti care stau toata ziua la carciuma si barfesc ce a facut ion sau gheorge
  •    
  • +12 (12 voturi)    
    Faceti reclama .. (Joi, 10 noiembrie 2011, 15:32)

    saxon [anonim]

    Spuneti - ne care este brandul sub care vindeti si va promit ca eu si familia mea - cel putin - nu vom mai cumpara toata viata de la alt producator ! Si faceti-va reclama pentru a fi mult mai cunoscut ...
    • +1 (1 vot)    
      Brand AGRICO-M (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:36)

      Irys [anonim] i-a raspuns lui saxon

      Cunosc bine acest producator. Toata stima!!!

      Brandul este - AGRICO-M

      Orice ce soi comercializat sub acest brand are analiza de pesticide (poate fi solicitata hypermarketului) , tehnologia este "la vedere" pusa la dispozitie celor de la hypermarker...deci in mod normal nu ar trebui sa aveti probleme.
      • 0 (0 voturi)    
        de fapt (Vineri, 11 noiembrie 2011, 11:19)

        Io [anonim] i-a raspuns lui Irys

        Pe punga (plasa dinaia de cartofi) scrie mare Carrefour; daca te uiti atent insa pe eticheta cu codul de bare o sa vezi undeva mic Agrico-M.
  • +13 (13 voturi)    
    Ma bucur ca ati vorbit cu acest om (Joi, 10 noiembrie 2011, 15:34)

    cd [anonim]

    Un om care-si cunoaste si isi iubeste munca, un om care produce, un om care ii respecta pe ceilalti prin calitatea produselor sale. Exemplar. Sanatate, domnule Muncsi.
    • +8 (8 voturi)    
      felicitari (Joi, 10 noiembrie 2011, 16:05)

      ion [anonim] i-a raspuns lui cd

      Acest domn Mucsi (se citeste Muci cu accent pe ultimul i in romaneste) merita felicitari. A demonstrat ca se poate si la noi si ce e mai important a accentuat ce e prioritar: instalatii de sortare si ambalare si depozite corespunzatoare pentru fructe si legume. Inca odata, jos palaria!
  • +8 (8 voturi)    
    Bravo (Joi, 10 noiembrie 2011, 15:48)

    anonim [anonim]

    Cartofii produsi de firma acestui domn sunt de ceva vreme in Carrefour, ii gasiti la saci mari. Foarte buni, poate cei mai buni.
  •    
  • +8 (8 voturi)    
    Felicitari (Joi, 10 noiembrie 2011, 16:03)

    kinn [anonim]

    "Eu intai am lucrat in cercetare la Statiunea de Cercetare a Cartofului in Targu Secuiesc, din '80 si pana in 1994"

    Pare-se ca cercetarea romaneasca facea "seminte" bune pe vremuri. Pacat ca prabusirea comunismului a insemnat si distrugerea statiunilor de cercetare.
  • +7 (9 voturi)    
    Relansarea (Joi, 10 noiembrie 2011, 16:20)

    Jar [anonim]

    economica a Romaniei se va realiaza cu oameni ca d-l Mihail Mucsi,nu cu cei care asteapta sa le dea Boc...
    Fara suparare,d-le Mucsi:
    16% impozit pe profit si 16% pe dividende...aproape 30%.
    • 0 (0 voturi)    
      um (Joi, 10 noiembrie 2011, 18:57)

      Dude [anonim] i-a raspuns lui Jar

      nu zicea ca e SRL ?
    • 0 (0 voturi)    
      pe de alta parte (Vineri, 11 noiembrie 2011, 11:21)

      Io [anonim] i-a raspuns lui Jar

      Daca iti trebuie doar 14 angajati ca produci 20% din vanzarile de cartofi ale lui Carrefour, inseamna ca frecatorii de menta de la tara se vor inmulti - fiindca pur si simplu nu e nevoie de atata lume in agricultura.
  • +10 (10 voturi)    
    Cartofii din secuime. (Joi, 10 noiembrie 2011, 16:23)

    Andrei [anonim]

    Cartofii din secuime stiam ca sunt printre cei mai buni pe care ii poti gasi, astfel ca atunci cand i-am vazut la Carrefour i-am cumparat imediat. Nu m-au dezamagit, sunt foarte buni iar treaba cu sortarea lor mi-a confirmat ca oamenii din zona aceea chiar stiu meserie.
    Mi-as dori ca majoritatea legumelor si fructelor din lanturile de hypermarket-uri sa fie de origine romaneasca si sa aiba calitatea acestor cartofi.

    Un bucatar.
  • +9 (9 voturi)    
    Calitatea omului si a produsului (Joi, 10 noiembrie 2011, 16:23)

    O persoana [anonim]

    Il cunosc personal pe D-l Mucsi, cat si pe fiica acestuia care este absolut un exemplu din toate punctele de vedere: frumoasa, desteapta si foarte muncitoare. Prezenta ei in camp (unde stie f clar ce se intampla) nu este un fenomen rar. Prind curaj si ma bucur cand vad astfel de oameni, trag speranta ca tara asta nu este de tot pe duca.
    Acest om - Dl Mucsi are foarte clare notiunile de calitate, respect, responsabilitate, organizare. Este un exemplu nu numai pentru fermieri, ci pentru tara asta si pentru fiecare dintre noi. Daca ar fi mai multi oameni ca el, cu siguranta Romania ar fi "departe"......
  • +3 (3 voturi)    
    Foarte frumos (Joi, 10 noiembrie 2011, 17:03)

    Paul [anonim]

    Daca este totul asa cum ni se prezinta in acest articol atuncti este foarte bine. Sper sa mai existe oameni dinastia care sa investeaza in agricultura sau chiar sa o ia de la zero.
    Oare este cineva in tara asta care sa bage ceva in agricultura biologica? In Romania inca se poate ...
  • -2 (8 voturi)    
    toate (Joi, 10 noiembrie 2011, 17:19)

    sir [anonim]

    bune si frumoase.un singur lucru nu ne spune :spaga,cat a fost spaga ca sa prinda contractul asta.se stie politica "economica" a super si hipermarketurilor care cer bani grei ca sa-ti pozitioneze marfa pe raft:mai in fata ori mai in spate!
    • +2 (8 voturi)    
      Mai omule (Joi, 10 noiembrie 2011, 18:16)

      redscorpion [utilizator] i-a raspuns lui sir

      Cum te poti gandi la chestia asta? Nu conteaza daca a fost sau nu a fost spaga. Important e ca a avut abilitatea sa intre pe aceasta piata inchisa pentru fructele si legumele romanesti. Nu esti mandru cand vezi in galantar in magazin produse romanesti?
  • +6 (6 voturi)    
    Felicitari (Joi, 10 noiembrie 2011, 19:13)

    valah [anonim]

    Un astfel de om ar trebui sa fie ministrul agriculturi si nu o japiță politica, care s+a plimbat prin toate partidele numai după ciolanul corupției.
    Astfel de oameni duc tara înainte și instituțiile statului care nu fac decât sa pune bete în roate oamenilor de acțiune.
    • 0 (2 voturi)    
      romanii sunt toleranti (Vineri, 11 noiembrie 2011, 6:48)

      fdew [anonim] i-a raspuns lui valah

      si sa mai zica europa ca romanii nu sunt toleranti.

      avem ministru ungur la sanatate de zeci de ani... mai vrem unu pe agricultura...
  • +5 (5 voturi)    
    PRODUCTIE la hectar (Joi, 10 noiembrie 2011, 20:53)

    nuconteaza [anonim]

    Daca 500 de hectare sunt suficiente pentru aprovizionarea unui lant intreg de hypermarket, raman uimit de cate s-ar putea face in tara asta.
    E drept, cu unele (multe) sacrificii personale.
    • 0 (0 voturi)    
      Parca scrie altceva in articol (Vineri, 11 noiembrie 2011, 8:03)

      redscorpion [anonim] i-a raspuns lui nuconteaza

      20%,nu?
      • 0 (0 voturi)    
        ok, deci (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:24)

        t [anonim] i-a raspuns lui redscorpion

        daca 2500 de hectare sunt suficiente pentru aprovizionarea unui lant intreg de hypermarket...

        ne mai lipseste doar cultura muncii, ceea ce e deja destul de complicat pt ca în sintagma "cultura muncii" se aglomereaza multe: profesionalism, responsabilitate, ambitie, corectitudine fata de parteneri si fata de clienti, incredere reciproca etc.

        deocamdata, pentru imensa majoritate a indivizilor din societatea noastra, tot ce formeaza "cultura muncii" e fie de neînteles, fie prea complicat pentru a fi adoptat... insa incet, incet, lucrurile se schimba.

        felicitari domnului Mucsi
      • 0 (0 voturi)    
        aritmetica-3 simpla (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:08)

        nuconteaza [anonim] i-a raspuns lui redscorpion

        un fermier are 400 de hectare. din acestea, pe 100 ha (una suta) sunt cultivati cartofi.
        daca productia de pe 100 ha asigura 22 % din consumul total, care ar fi suprafata necesara acoperirii acestui consum???
        prima regula nerespectata: cititi atent enuntul problemei inainte de rezolvare (mai ales cand e vorba de publicare), penultimul paragraf din text.
  • +2 (2 voturi)    
    felicitari pentru articol (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:08)

    Andrei [anonim]

    Felicitari si multumiri pentru articol. Asteptam si altele de acest gen.
  • +1 (1 vot)    
    dl Mihail Mucsi (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:31)

    un pensionar [anonim]

    Felicitari ,felicitari si multa sanatate si succes
    dvs si fiicei dvs. Eu sper ca veti fi un exemplu si o ambitie pentru altii cum stiu eu ca era pe vremea copilariei mele in Ardeal.Vecinii,taranii din sat ,nu aplicau principiul "sa moara capra vecinului " ci ,desi vremile erau mult mai grele
    (anii 50, cote, rusi,etc) , cand vedeau ca cineva a facut o casa mai frumoasa se intreceau sa faca si ei la fel sau mai ceva.
    Ma bucur si pentru CARFOUR si am retinut de la dvs un lucru important,adica ,programul de supraveghere si control calitativ pe care il aplica la
    inca trei alimente de baza : carne de porc,
    morcov si pastrav.
    Domnilor manageri de la Carfour Orhideea,
    sa-i multumiti dlui Mihail M ca v-a facut un mare serviciu anuntand acest program,dar va intreb;
    chiar e greu sa puneti un anut catre cumparatori
    la locul unde videti produsul respectiv???
  • +1 (1 vot)    
    Cartofi romanesti (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:33)

    NAE [anonim]

    Poate intreaga presa ar trebui sa promoveze acesti oameni si initiativele lor si sa lase mai la urma toate " parasutele " de care nu mai ai loc in ziare .
    Felicitari pentru articol si desigur felicitari domnului MUCSI !
  • 0 (0 voturi)    
    Cartofii sunt BIO sau nu? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:46)

    nelamurit [anonim]

    Buna ziua, felicitari pentru initiativa!
    Nu am inteles insa din articol daca acesti cartofi sunt BIO sau nu? vorbiti de ingrasaminte, pesticide... puteti sa lamuriti eventual acest aspect?
    Spor la treaba in continuare!
    • 0 (0 voturi)    
      bio sau nu (Vineri, 11 noiembrie 2011, 18:49)

      barta mihaela [anonim] i-a raspuns lui nelamurit

      evident ca nu sunt bio, sunt doar atent controlati pe intregul lant de productie si se obtin din soiuri de calitate; sunt recoltati si pastrati astfel incat sa isi pastreze calitatea si la 6 luni de la recoltare;

      dragi romani, profit de ocazie sa va reamintesc ca noi putem forta comerciantii sa vanda produse romanesti pur si simplu boicotand produsele de import; avem in ajutor normele care ii obliga pe comercianti sa transmita originea produsului; alegeti produsele romanesti de calitate, doar noi le putem sustine, noi facem piata
  • 0 (0 voturi)    
    Nu a spus comisionul! (Duminică, 13 noiembrie 2011, 0:43)

    Mitos [anonim]

    Care l-a dat!


Abonare la comentarii cu RSS


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri