Brazilia, paradisul emigrantilor europeni / Agerpres

Aproape 4.200 de europeni si-au pierdut joburile in fiecare zi a acestui an, 50% din tinerii spanioli si greci sunt someri, unul din cinci muncitori straini este supracalificat pentru jobul pe care il are ori la care aplica. In total, peste 24,5 milioane de europeni cauta de lucru pentru ca au venituri cel mult din somaj. Aceasta este realitatea pe care criza datoriilor suverane din zona euro a lasat-o in Occident.

UE este ingrijorata, iar comisarul European pentru munca, Laszlo Andor, a avertizat ca Europa ar putea avea o "generatie pierduta". A lansat saptamana trecuta pachetul de masuri anti somaj din UE (vezi detalii aici), dar pana la punerea lui in practica, popoarele UE isi cauta norocul pe alte continente.

Pierderile nu se opresc aici. In timp ce zona euro se zbate la marginea recesiunii (vezi prognozele Comisiei Europene pentru 2012), somerii fostelor tari bogate din Vest parasesc continentul spre noile paradisuri, unele dintre ele denumite oficial "economii emergente" precum Brazilia, dar ajung si in Argentina, in foste colonii din Africa sau la capatul lumii, in Australia. Tarile din zona euro care reusesc sa mai aiba crestere sunt si ele destinatii ale somerilor europeni, dar nici aici rata lor de succes nu este ridicata.

Noile trasee ale migratiei europene arata spanioli si portughezi inalt calificati care pleaca in America de Sud, greci si irlandezi care isi gasesc de lucru imediat in Australia, in timp ce tarile bogate de pe continent - Norvegia, Elvetia - dar ferite de problemele monedei unice, se uita "inghetate" si "neputincioase" la "exilatii zonei euro" pentru care nu au nici cantine sociale, ci doar frig, preturi exorbitante si piete inchise.

Prognozele economice arata pentru anul acesta cresteri semnificative pentru economiile emergente, asa numitul grup BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud). Fondul Monetar International a estimat cresterea economica a celor cinci la 6,1% comparativ cu -0,3% prognoza pentru zona euro, 0,0% pentru UE 27, 0,6% pentru Marea Britanie si 1,8% pentru SUA.

Cum s-au inversat traseele migratiei

Probleme economice lasa zeci de mii de profesionisti calificati din Europa ademeniti de infloritoarele foste colonii europene din America Latina si Africa, inversand directiile de migratie. Asia si Australia, dar si SUA si Canada, aduna si ele pe cei care astazi parasesc mediul tulbure din zona euro.

In acelasi timp, fluxul imigrantilor din Lumea a Treia a caror munca a ajutat la cresterea Europei din ultimul deceniu a disparut, scria Wall Street Journal descriind schimbarea fluxurilor migratiei intre continente. Povestea incepe de la un cuplu de arhitecti care, dupa prabusirea pietei imobiliare spaniole, a ramas fara joburi.

Andrés Velarde si María Palencia si-au adunat proiectele si s-au mutat 5.000 de mile mai departe, in Brazilia, atrasi de speranta, dar fara vreo promisiune de angajare. In cinci saptamani, cuplul spaniol a gasit de lucru. "Criza de acasa e acum ceva indepartat", a declarat Velarde, dupa opt luni in noua pozitie, in Rio de Janeiro. "In Brazilia exista crestere si optimism, o atmosfera vesela, total in contradictie cu ce e in Europa", au povestit cei doi. Estimarile arata ca in Spania, cel putin 20.000 de arhitecti au ramas fara loc de munca in ultimii doi ani.

Spania, fosta destinatie de top a UE pentru muncitorii de pe continent

Exodul dinspre zona euro provoaca ingrijorare cu privire la costurile pe termen lung ale crizei economice, plecarea talenelor fiind in masura sa impiedice cele mai slabe economii din zona euro sa-si revina din recesiune. "Acest lucru inseamna plecarea oamenilor cu studii superioare, de care chiar e nevoie", a declarat Demetrios Papademetriou, presedinte al Institutului pentru politici de migratie din Washington, citat de publicatia americana.

Cu astfel de plecari se confrunta Spania si Portugalia, tari care isi pierd angajatii calificati in favoarea fostele lor colonii. Cei care care au emigrat din Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia si Cipru sunt mai multi decat cei care au ajuns in aceste tari, iar grecii se tem de o tendinta similara.

Dupa un deceniu prosper, incheiat in 2008, Spania a primit unul dintre cele mai mari valuri de imigranti din lume: 4,2 milioane de straini (cea mai numeroasa comunitate fiind reprezentata de romani), arata WSJ. Jumatate de milion de muncitori straini pe an au venit la munca si au contribuit la cresterea unor domenii precum constructiile si serviciile si au facut din Spania prima destinatie a Europei pentru "noii veniti". In ultimul an, cu o rata a somajului ce a ajuns la 20%, Spania a devenit un exportator net de oameni, pentru prima data din 1990, potrivit datelor Institutul National de Statistica.

Regele Spaniei catre bursieri: sper ca veti gasi joburi cand va veti intoarce

Regele Juan Carlos a subliniat pierderile de acest fel din Spania cu o observatie dureroasa la acordarea de burse de studiu pentru studii postuniversitare in strainatate mai multor tineri spanioli. "Sper cu sinceritate si doresc ca atunci cand va veni timpul sa va reintoarceti acasa vor fi mai multe locuri de munca pentru voi ca sa puteti ramane aici", le-a spus el celor 121 de castigatori ai unor burse de studii in luna martie. "Avem nevoie de voi in Spania."

Harta evolutiilor economiilor UE inainte de criza

Cum ar fi aratat insa harta economiilor europene asa cum aratau estimarile oficiale ale Eurostat inainte de criza? Mai mult de jumatate din regiunile spaniole urmau sa aiba crestere economica in special datorita migratiei, si doar partea de nord vest era avertizata de scadere din cauza declinului demografic.

60% dintre emigrantii spanioli au plecat in afara UE, portughezii incearca Angola

Spaniolii cauta o viata mai buna in Europa, dar si in afara ei, in special in America Latina. Din cei aproximativ 37.000 de cetateni spanioli care au parasit tara in 2010, aproape 60% au emigrat in tarile din afara Uniunii Europene. Cel putin 100.000 de portughezi din populatia de 11 de milioane a tarii au plecat peste hotare in 2011, dupa un deceniu de crestere anemica si de crestere a datoriei celei mai sarace tari din Europa de vest.

In Africa, economia infloritoare a Angolei (fosta colonie portugheza) a atras 70.000 portughezi in ultimii ani, potrivit Observatorului pentru Emigrare din Lisabona. Un alt curent important se inregistreaza dinspre Portugalia tot spre Brazilia, mai ales datorita similitudinilor lingvistice.

De la visul american la Brazilia, noul magnet pentru straini

Brazilia este un magnet, un taram nou si promitator, care, la fel ca SUA, atrage migrantii din intreaga lume. Pentru o buna parte din a doua jumatate a secolului 20, insa, economia volatila a tarii a facut multi brazilieni sa incerce sa caute o viata mai buna peste hotare. Asadar, si Brazilia s-a confruntat in trecut cu un exod al profesionistilor.

In conditiile crizei din Europa si a boom-ului din Brazilia, modelele de migratie se schimba din nou. Multi din brazilienii plecati se intorc acasa. Estimarile guvernului arata ca o treime din cei care au parasit tara s-au intors: din peste 3 milioane de brazilieni care traiau in strainatate in 2007 au ramas mai putin de 2 milioane.

Exodul creierelor zonei euro, cadou facut economiilor emergente

Seful institutului pentru politici in domeniul migratiei, Papademetriou a pus miscarea trans-atlantica pe seama unui transfer la nivel mondial de expertiza si calificare catre economiile emergente dinamice. Exodul de creiere din Europa este "un cadou" pentru aceste noi economii.

Se asteapta ca tot mai multe persoane sa paraseasca Spania in viitorul apropiat. Economia sa are o crestere anuala mai mica de 1%, iar unii economisti se asteapta ca tara sa alunece inapoi, in recesiune. Un studiu recent al companiei internationale de resurse umane Randstad, citat de presa spaniola, arata ca 62% din spaniolii someri sunt dispusi sa paraseasca tara pentru a gasi ceva de lucru.

Pentru Spania, noua emigrare este un simbol al esecului national. Concha Caballero, editorialist la El Pais, i-a numit pe cei care pleaca "un nou val de exilati", care lasa tara fara oamenii care ar crea bogatie, ar face companiile sa produca si ar aduce venituri la bugetul statului.

Destinatii "inghetate": spaniolii au ajus saracii Norvegiei, portughezii - ai Elvetiei

Exista insa si destinatii mai putin inspirate ale somerilor din zona euro. Tarile nordice, stabile, fara probleme sociale, ferite de tulburarile monedei unice, cu un nivelul de trai foarte ridicat pentru cetatenii lor, i-au facut pe unii spanioli sa lase soarele si plajele de acasa si sa isi incerce norocul in nordul continetului.

Norvegia, cu petrolul ei, statul sau social de invidiat, politicile sale de conciliere, si, mai ales, cu salariile ridicate si rata somajului foarte scazuta (un nivel de 3%), cunoaste un nou profil al emigrantului: cel care a abandonat Spania impins de somaj si de permanenta scadere a salariilor, scria El Pais la mijlocul lunii martie. Ziarele norvegiene, citate de Presseurope.com, i-au botezat "muncitorii refugiati din zona euro".

Dar, ajunsi in aceasta tara, sudicii se lovesc de bariere greu de trecut: frigul, limba si preturile exorbitante (sa inchirieze o camera ii costa 600 de euro; o cafea in oras e patru euro, o cutie de lapte - doi euro).

Norvegia a refuzat sa faca parte din Uniunea Europeana, a semnat Acordul Schengen, ceea ce ofera libertate de intrare cetatenilor din UE. Totusi, tarii ii lipseste infrastructura publica de sprijin pentru cei care ajung acolo fara nimic. "Guvernul nu le ofera adapost, bani sau ajutoare. De toate acestea se ocupa Caritas, Crucea Rosie sau Armata Salvarii", explica Bernt Gulbrandsen, de la Caritas Oslo, citata de El Pais.

Portughezii fac si ei alegeri gresite, din disperare, relateaza presa nationala. "Emigrarea prosteasca" este eticheta cu care Publico din Lisabona relata la mijocul lunii martie despre plecarea portughezilor in Marele Ducat al Luxemburgului. Cupluri cu varste intre 35 si 50 de ani, cu copii minori si nimic aranjat pentru un eventual job, fara sa vorbeasca nici una din limbile locale oficiale - franceza, germane sau luxemburgheza - afla ca gasirea unui job nu este deloc usoara in aceasta tara. Numai garantia pentru inchirierea unui apartament este citeva mii de euro pentru ca poate ajunge la sase luni avans.

Dar noile valuri de portughezi care parasesc tara se indreapta si spre Marea Britanie, Franta, Olanda, Belgia si tot mai multi spre Elvetia. Semnalul de alarma al destinatiilor gresite a venit dinspre tara Cantoanelor, unde portughezii au fost gasiti dormind in masini, pe strazi, in timpul iernii. Chiar si asa, mai scrie presa portugheza, potrivit Eures, portalul pentru mobilitatea lucratorilor in UE, numarul aplicantilor portughezi pentru un job in strainatate s-a dublat intre 2008 si 2011.